28 May

Банер Реклама – Рекламната Слепота (Част 2)

[sg_popup id=1] Банер Реклама - Рекламната Слепота (Част 2)

Като цяло всяка еднБанер Реклама- Рекламна Слепота (Част 2)а от групите има своите аргументи в защита на действията си. Като следящ тенденциите в рекламата в България аз подкрепям третата група фирми и колкото повече се разраства тя толкова по-добре за българския бизнес.

Най-голямата заблуда и пречка в преминаването на дадена фирма в третата група е заблудата, че само гиганти като Coca могат да си позволят да инвестират в нещо различно от директната продажба. Най-основния аргумент в защита на тази теза са средствата, който получават по-дългосрочна възвръщаемост по този начин, съществува и ефекта на размиване на резултата от рекламата. Това води невъзможност да се измери нейното действие- нещо към което за щастие все повече фирми в България напоследък изискват от рекламните агенции.

Начините по, които аз съм оборвал тези аргументи в практиката си са няколко.

Относно бюджета- наистина има фирми, които не могат да си позволят такъв тип имиджова реклама по чисто материални причини, но повечето инвеститори не виждат банерната реклама като инвестиция в бъдещето, което “запушва” рецепторите им за възможностите, които им предлага тя.

В момента, когато съм успявал да накарам човека пред мен да погледне на рекламата като на инвестиция, която носи своята възвръщаемост, цената е преставала да бъде проблем и често пъти тя е започвала да расте в процеса на преговорите.

Относно измеримостта на рекламата, което за мен е най-важния аспект от услугите, които трябва да предлага една рекламна агенция мога да я кажа, че хората работещи в рекламни агенции са достатъчно наясно с невъзможността по обективни или субективни причини да не могат да измерят ефекта от рекламата, но притиснати от гоненето на бърза печалба те се принуждават да се съгласяват със собствениците на фирми, че измеримостта например в случая с банерната реклама е много по голяма, когато става въпрос за краткосрночна такава и много по малка ако тръгнат да градят имидж или бранд. Пропускайки много факти, като: степента на насищане на аудиторията посещаваща даден сайт, степента и интензитета на използване съответната стока или услуга отнесени към времетраенето на банерната реклама.

Така например аз продадох банер на фирма за продажба на коли за 1 месец. Фирмата нямаше специална промоция или намаление за дадена марка. Те “просто” искаха да опитат. Като резултат клиента не беше доволен, защото нямаше резултати и как да има, когато средностатистическия човек в България спестява минимум 2 години, за да си купи кола, а те искаха за период от 1 месец да видят резултат от рекламата си. Имайте предвид, че бях обяснил предварително на господата какво ще се случи, но тъй като сделката беше пред провал се принудих да отстъпя, за да си получа комисионната, макар и от банер за 1 месец.

Измеримостта на рекламата е сложно нещо зависещо от много фактори и поради тази причина може много да се спекулира с темата. Колкото и глупаво да прозвучи за някои “експерти” аз съветвам собствениците на фирми да отстраняват факторите, които в дадения конкретен момент на взимане на решението са неясни или трудно разбираеми за тях. Ако човека срещу тях не може да им обясни по разбираем и прост начин как ще покаже какво ще направи за бизнеса им неговата реклама това не е защото те са невежи в дадената област, а защото човека срещу тях шикалкави. Казвам го като човек, които има опит в продажбите на банерна реклама.

Попитате човека срещу себе си само за нещата, в които той е сигурен и не изисквайте нищо повече. Вземете предвид фактите за, които сте сигурни, че са достоверни, ако измеримостта от ефекта на рекламата не е един от тях, вместо да си създавате илюзии се съсредоточете върху неща, които със сигурност може да измерите. Може да попитате продавач консултанта си на изложение на вашия бранш дали усеща разлика в броя на хората или отношението на същите, които се спират на щанда Ви.

Има различни начини да разберете накъде “духа вятъра”. Банерната реклама като средство за продажби в краткосрочен период “умира” и това е процес, които не може да бъде спрян.

Пренасочете навреме рекламната си стратегия, за да не претърпите директни или загуби от пропуснати ползи.

По-добре да отчетете разликата в продажбите си за 1 година и
да знаете, че данните са достоверни и Ви дават насока дали да използвате банерна реклама за години напред в бъдещето, отколкото да погледнете месец август да речем и да вземете решение, което ще Ви коства пари.

Банерът е начин на присъствие в ежедневието на потребителите, както в него присъстват любимите неща, които той вижда всеки ден неща, които му носят удоволствие, и които той почти не забелязва, когато са около него, но липсата им извикват много по силни чувства и асоциации, от която и да е “иновативна”, ударна рекламна кампания.

Прочетете още:

Какви SEO Software и Tools използвам?

  Comments

 1. October 4, 2009

  Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  Reply
 2. October 4, 2009

  Димитър,

  Благодаря за първия ти коментар тук!

  Радвам се, че намираш статията за интересна и оценяваш труда по написването. Имаш право и за съветите, които даваш и в интерес на блога и читателите ще бъдат взети мерки за по-внимателната редакция на материалите.

  Въпреки грижите, които полагаме да подържаме определен стандарт при оформянето на статиите за съжеление в бързината черновите често стават “белови” и това оказва влияние.

  Ще се радваме да виждаме коментарите ти по темите, които смяташ за интересни!

  Лека вечер

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *