Маркетинг vs. Продажби

Related posts

Comments ( 5 )

 • Чудесен пост, радвам се, че все повече гласове се чуват в подкрепа на разликата между маркетинга и продажбите! В много фирми и от много бизнес ръководители тази разлика не се осъзнава.

  Дали защото така е по-удобно – с едни и същи пари и хора да се върши всичко?

 • O'Lion

  Поли,

  Може би именно това е причината. Но каквато и да е тя е необходимо да се извлекат поуките навреме и да не се гледа на дребно, мисля, че в България е въпрос на време да се осъзнаят доста неща не поради липса на интелект или знания, а поради чисто икономическото “изцеждане” на дадена ситуация в бизнеса.

  Поздрави

 • Anonymous

  Ще бъда кратък: абсолютно не съм съгласен!
  По всичко личи, че статията е написана от теоретик, а маркетинга е 90% опит! Опита е показал, че целта на маркетинга е да продава!!! От избора на продукт за проуизводство до неговото позициониране и реализация… За съжаление авторът или авторката е описал само едина от ролите на маркетинга – проучване на нуждите на пазара и задоволяването им! Явно е стигнал/а само до тази глава на Котларовия “Маркетиг Мениджмънт”…
  Апропо литературата за маркетинг върви след практиката. Тя просто описва какво правят големите и мислящи компании!
  Всеки един търговец с бакалия на ъгала с/у вас е добър маркетолог, ако успява да продава успешно за дълуг период от време… Това е маркетинга: ПРОДАЖБИ!!!

  Димо Димов
  d.dimov@gledna.bg

 • O'Lion

  Здравей Димо,

  Благодаря за коментара и поздрави за проявената емоция :). Не на всеки се отдава с такъв плам да защитава мнението си!

  Не се считам за теоритик, защото имам известен опит именно в областта на продажбите, но го приемам за комплимент и благодаря искренно.

  Относно разликата: Тезата ти не е много добре издържана, защото е сигурно, че ролята на маркетинга продължава дълго след самата продажба на продукта, което автоматично оборва твоята теза.

  Благодаря ти!

  Хубав ден

 • Panty

  Здравей и от мен, Димо!

  Благодаря за коментара! Склонна съм да се съглася че статията е теоретично написана, целта ми беше да да интерепретирам идеята след прочетена теоретична статия. На практика обаче могат да се дадат много примери, които да подкрепят теоретичното обяснение, защото това че е теоретично не го прави неприложимо.

  Пример: Ако маркетинга е продажби, то кое това, което планира и съветва преди производството? Ако това е маркетига, респективно продажбите имат ли място продажбите на това ниво от управлението или тяхното място е непосредствено преди реализацията?

  Целта на маркетинга е да продава, но по много по-задълбочен и последователен начин чрез своите инструменти в сравнение с продажбите, които изполват методи, търсещи по-бърз резултат.

  Маркетингът продава, но не само!

  Поздрави,
  Вили Крънджилска

Give a Reply