08 Jun

Текстов Линк

[sg_popup id=1] Текстов Линк

Текстовия линк е дума, домейн или цяло изречение на даден сайт, което води до друг сайт.

Аз съм привърженик на този тип реклама. Има няколко причини да харесвам текстовите линкове, освен разбира се тази, че в простотата се крие съвършенството.

Първата причина, е че текстовите линкове не заемат много място и лесно могат да бъдат позиционирани на топ мясно в сайта. Най-големия недостатък на текстовия линк е невъзможността да изразява много информация за продукта, услугата или фирмата към чийто сайт води.
Способността на рекламни материали от такъв характер да предават информация е по-малка и от тази на банерите. Точно този недостатък обаче се явява коз за целите за който аз мисля, че един такъв линк би бил подходящ. Линка сам по себеси представляващ комбинация от синволи (най-често букви) носи асоциацията за информация, чиста и неподправена информация. Той е нещо което цели да съобщи дадена новина на потребителя. Като асоцияция освен това простите неща предизвикват повече доверие в хората. Например ако някои се опитва да Ви излъже ще започне да многослови с цел да прикрие, изопачи или трансформира истината, а някои който Ви казва истината може да се разпростре и в едно две изречения.

Текстовия линк е и проява на самочувствие, защото както хората така и фирмите показваики продуктите или услугите си по шарен и ефектен начин се стремят да прикрият други слабости и недостатъци. А текстовия линк като послание в този аспект гласи следното: “Достатъчно съм уверен в това което искам да ти кажа и затова мога да ти го кажа с една дума“.

За да не бъда голословен ще Ви дам и един пример. В един от големите български бизнес портали, в който работих с учудване с колегите ми установихме следната зависимост на база статистиките за посещаемостта на сайта: резултатите от статистиката за посещение на даден сайт участник в нашия портал от текстовия линк бяха значително по-добри от тези на банер с идентично разположение на сайта. Този факт неможе да бъде отдаден на различните сфери на дайност в които бяха двете фирми, защото тази зависимост беше потвърдена и от много други статистики в последствие. Парадоксалното в случая беше, че текстовия линк беше наполовина по евтин от банера.

Като цело искам да обобщя да не се подценява този тип реклама, не защото към момента е по-изгодната инвестиция. А защото, този успех на текстовия линк се дължи най-вече на промяната в мисленето на българските Интернет потребители. В мрежата хората стават все по-прагматични и се стремят да оптимизират даействията си за да получат по-добър продукт, по-бърз резултат, да спестят време и т.н.

Прочетете още:

Какви SEO Software и Tools използвам?

  Comments

 1. June 28, 2010

  Резултатите много зависят и от банера.
  Ако по “привличащ внимание” естествено ще е с по- добри резултати.
  На мой сайт на една и съща позиция съм постигал коренно различни резултати с различните банери.
  от 0.05% до 3.5% при два различни флаш банера.
  Текстовия линк е в пъти по – евтин от банера, но отново ако е по – “скандален” може да донесе прилични посещения. Като пример мога да дам футера на замунда.нет. Различни линкове с подтикващи заглавия които нямат нищо общо по между си сочат към един и същ сайт

  Reply
 2. June 29, 2010

  Аз съм на същото мнение относно текстовия линк. Ако се радели по-ниската цена на кликовете, които генерира ще се види, че е в пъти по ефективен от банера.

  Сега като се замисля, може би хората са пренаситени от източници, които им дават “лесен” достъп до информацията. Има мислене, което сочи, че за да намериш качествена информация трябва да се потрудиш, а не да очакваш да ти е под носа, както се случва с банерите.

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *