09 Jun

Планиране и Изпълнение

[sg_popup id=1] Планиране и изпълнениеПланиране и ИзпълнениеЧесто разсъждавам върху проблемите, с които се сблъсквам в работата си на търговски консултант. Това са неща свързани с подхода ми към клиентите на различни етапи от контакта ми с тях. Имам доста добри идеи за техники за продажби и съм доволен от работата, която върша.

Забелязах обаче, че нахвърляните на лист хартия идеи и техники много често остават само добри пожелания към реалния работен процес. По мое мнение всеки вижда в себеси много добър специалист в сферата, в която работи, защото представата му до голяма степен е изградена върху това което може да бъде начинът му на работа, а не върху това което всъщност е.

Има няколко основни доста обективни причини, поради които това е така. На първо място това е фактът, че добрия план за работа изисква много усърдие, съсредоточени действия и време, а повечето хора не притежават поне едно от тези качества. Това прави дори собствения ви добър план трудно осъществим. Друга причина за такова поведение е надценяването на собствените способности. Ако нямате качествата да изпълните плана си той никога няма да ви влезе в употреба. Има и други причини, но не това е основната тема.


Това, което забелязах, е че макар и с много усилия идеите, които осъществявам дават резултат в работата ми и водят до повишаване на продажбите . Просто ми трябва малко време за да се настроя на вълна изпълни, а не на вълна планирай. Превключването между тези две вълни е най-трудния момент в работния процес поне за мен. Дори да не е труден за някои хора, в повечето случай не е пълноценен.

Най-добре е ако гледате на плановете си за работа като на бизнес план, който ще ви донесе определени блага, но и в които ще трябва да се вложи ресурс иначе нищо няма да излезе. Така ще се дистанцирате от възможноста да поставите плановете си в графата “собствени методи априори вградени в работния ми процес”, а в графата “инструменти, които трябва да се докажат”.
Приемайки собствената си работа и микродейностите в нея не като даденост и нещо вече зададено като програма още в момента на създаването си, а като проекти за инвестиция, ще забележите как съответно недействие довежда до нежелания резултат и обратното как едно действие, инвестирано в плана ви, го кара да заработи и да продава.

Прочетете още:

Колко пари се печелят от надомна работа в Интернет?

  Comments

 1. June 15, 2009

  Много точен пост – от плана към изпълнението е една ръка разстояние, но тя е винаги мнооого дълга.

  На мен две неща ми действат стимулиращо да започна изпълнението на плана – едното е крайният срок, а другото – нетърпението да изпробвам на практика дали съм планирала правилно.

  Блогът е чудесен, а също и дизайна! Желая ти успех!

  Reply
 2. June 15, 2009

  Здравей Поли,

  Благодаря за мнението и пожеланието!

  Крайният срок като стимул говори за професионализъм, който влагаш в работата си, а нетърпението е нормално, когато влагаш много енергия в това което правиш. Когато то не прераства в припряност нищо лошо не се случва.

  Поздрави!

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *