11 Jun

е-Волюция на Маркетинга

[sg_popup id=1] е-Волюция на Маркетинга Има няколко основни момента, в които Котлър разглежда еволюцията на маркетинга. Основно той насочва вниманието на промяната на поведението на фирмите в насока да задоволяват и да отговарят на човешките потребности.

Производствената концепция вече си е отишла безвъзвратно и е отстъпила място на концепцията „Почувствай и отговори”.
В тази концепция фирмите се насочват върху това как потребителите биха желали да се почувстват при използването на техните продукти или услуги и маркетинг отделите им се стремят именно към това.

Ако свържем тази тенденция с теорията, базирана на златното сечение, според която света повтаря нас и обратното ще разберем и идеята на Котлър, че самите фирми стават доста по-нематериални и се насочват към „духовната” стойност на бизнеса, която в света на икономиката представлява притежанието на информация, марка или начин на комуникация с клиентите.

Вече е много по-изгодно да притежаваш успешна марка отколкото да притежаваш физическия ресурс на компанията.

Това до голяма степен се дължи и на променената позиция на клиетите на пазара. Маркетингът разбра, че клиентът е този, който определя правилата и са силни тези, които притежават клиентите, а не тези които притежават производството на дадена компания.

Както всяка нова тенденция и тази привлича и създава отделни сфери в пазара, които са обект на внимание от страна на еволюиращия маркетинг. Вече съществуват редица компании, които се занимават само с комуникацията с хора и продават тази услуга на други компании. Има и такива, които събират полезна информация и я предоставят срещу съответното заплащане, такива, които сравняват продукти и предлагат по-оптимален начин на купувачите да изхарчат прите си и т.н.

Бързината на комуникацията в конкретно разглежданата тема е от съществено значение за маркетинга. Тук идва решаващата роля на Интернет.

Всички тези дейности се извършват в огромния си процент в мрежата. Техническите възможности за пренос на информация позволяват развитието на такива компании в сферата на комуникацията и нека го наречем нематериалната печалба.

Тук е мястото да подчертая огромното значение на комуникациите въобще в развитието на нашата цивилизация. Това според мен е основната движеща сила на еволюцията ни. Създадени сме да живеем в общество и как то ще се развива зависи главно от нивото, на което си комуникираме. Развитието на комуникациите води до предаване на необходимата информация, там където е нужна с нужната скорост, което води до взимането на правилните решения.

Може би точно поради осъзнаването на тази причина редица фирми започват доста по-адекватно вместо да използват услугите на гигантите за обмяна на информация да изграждат свои собствени механизми за съхранение и анализ на информацията.

“е-Волюция на Маркетинга (Част 2)”

“е-Волюция на Маркетинга (Част 3)”

  Comments

 1. Anonymous
  June 12, 2009

  Интересна статия!!! Поздравления за автора!!!

  Reply
 2. June 12, 2009

  Благодаря за милите думи!

  Статията има продължение, което в най-скоро време ще публикуваме. Надяваме се да бъдем полезни.

  Хубав ден!

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *