18 Jun

Познаваемост и Продажби

[sg_popup id=1] Познаваемост и ПродажбиПознаваемостта на маркaта е лесно постижима цел чрез днешните модерни технологии. Познаваемост може да се генерира не само на локалния пазар на дадена стока, но и в световен мащаб с ресурси, които представляват относително малък дял от маркетинг бюджета на дадена компания.

Но затова ли си давате парите? За да ви познават?

По-добре ги дайте за да купят от вас!

Рекламният шум в момента се обазува от много марки, които целят печалби и познаваемост, но са се прицелили в познаваемостта. Тя е задължителен елемент от всяка стратегия, но постигането и е само началото на пътя, а не неговият край.

Много от фирмите, с които съм работил като рекламен консултант са си плащали за реклама дори в случаите, в които продуктите или услугите им са били достатъчно познати. Мениджърите на тези фирми бяха приели, че единствената реално измерима стойност на рекламата е познаваемостта, а не продажбите. Те неискаха да повярват, че рекламата служи не само да създава познаваемост, но и да генерира продажби.

Човешка черта е да се преследват лесно постижими цели, за да не се разочароваме, но когато става дума за пари е по-добре разочарование сега, отколкото банкрут след време.

След като сте получили познаваемост продължете напред и започнете да търсите продажбите.

Формула 1:

Хей виж ме, аз съм по-интересен от другите !

Формула 2:

Хей виж това, ще ти послужи добре !

Познаваемостта на марката и продажбите върят ръка за ръка. Познавемостта е нещото, без което нито един бизнес не трябва да излезе на пазара, а продажбите са нещото, без което нито един бизнес не може да се задържи на него.

  Comments

 1. June 18, 2009

  Отново много добър пост!

  Наистина, с рекламите си много фирми често просто се опитват да надвикат другите реклами и да създадат информираност за продукта и познаваемост на фирмата или продуктите й.

  Ако рекламата няма за цел генериране на интерес за покупка, тогава парите за реклама нямат добър ефект и са хвърлени на вятъра. Най-добрата реклама подтиква към действие.

  Reply
 2. June 19, 2009

  Благодаря за коментара и оценката!

  В днешно време за съжаление, въпреки че крайната цел на всяка рекламна кампания е продажбата, достигането до нея е все по-трудно (поради повишената конкуренция).

  Това може би е причината да се инвестират доста пари в реклама, която не носи директни приходи, а просто цели да наложи името на компанията на пазара.

  Това е може би мотива при пускането на нови продукти те да се подаряват при определени маркетингови кампании. На пръв поглед това е само разход, но имайки предвид “покупателната памет” на клиента в днешно време на втори поглед се оказва, че това не е нищо друго освен инвестиция.

  Поздрави,

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *