Формите на конкуренцията като начин на съществуване на съвременните фирми

Related posts

Comments ( 4 )

 • Много хубава идея – поздравления! Темата за конкуренцията е много актуална, защото в трудни времена конкуренцията става още по-засилена. Така че е много полезно да си припомним някои основни правила и подходи.
  Всички фирми, които са подценявали конкурентите си досега и са се мислели за единствени и неповторими за своите клиенти, изведнъж може да се окажат много разочаровани и неподготвени за суровия конкурентен пазар.

 • Поли, благодаря отново за компетентния коментар!
  Темата наистина е актуална, но надявам се в скоро време ще стане основно перо от планирането на мениджърско ниво, защото както отбелязваш има предостатъчно практически доказателства за важността на конкурентите в бизнес планирането.

  Поздрави,
  Вили

 • Абсолютно съм съгласна, че наблюдението и анализът на конкурентите трябва да стане част от фирмените маркетинг практики. Иначе пак ще оставаме изненадани и ще се чуват възгласи като “Я, тази фирма ни е изпреварила – има повече клиенти / по-голям оборот”, “Нищо особено – и ние мислехме да пуснем такъв продукт” или още по-лошото “Не може да бъде, наш клиент е привлечен от конкуренцията!”

  Как бихте препоръчали на практика това да се осъществи? Някакви практически съвети?

 • Именно това са резултатите от ненабюдението на конкуренцията. Относно практическите съвети- както навсякъде и тук нещата май ще се окажат индивидуални. Зависи от фирмата, пазара, конкурента…
  В практиката, обаче има някои универсални инструмени, чиито приложение може да сложи едно добро начало на анализа на конкуренцията: така популярният SWOT анализ прави точно това и не само,по-новите методи са свързани с матриците за изследване (няколко разновидности с различни цели), за които се твърди че са по-успешния вариант на SWOT анализа.

Give a Reply