06 Jul

Кризата и Маркетинг бюджетите

[sg_popup id=1] Кризата и Маркетинг бюджетитеКакто във всяка сфера на бизнеса така и в сферата на маркетинга кризата се отразява в по-малка или по-голяма степен.

Книгите по маркетинг казват, че в такива времена компаниите трябва да наблягат на маркетинг дейностите, а даже и да увеличат маркетинг бюджетите си. Твърди се, че намаляване на бюджета за реклама например (защото той е най-популярен в „маркетинг” средите) би довело да сериозни сътресения и големи загуби за дадена компания.

Но това според съвременните специалисти. Съдържателите на фирми днес, които са от старата школа неискат и да чуят за такива теории. Те са научени, че когато има кризисно положение парите, които се харчат от компанията трябва да се намалят, за да може тя да оцелее.

Редица по-образовани и иновативно настроени маркетолози и фирми за маркетинг консултации, с които съм разговарял неформално на тази тема цъкат с език на невежеството на тези управленци. Чул съм доста доводи и цитати от учебници според, които намаляване на бюджета за маркетинг във време на криза е пагубно за нивото на продажбите и компанията като цяло.

Нека първо да кажа, че тези учебници са писани от светила в областта на маркетинга и неслучайно го подчертавам. Без да поставям под съмнение професионализма на който и да е от световните експерти трябва да кажа, че в академичния си живот съм ставал свидетел на много примери за преекспониране на дадена наука от светилата в нея. Такъв род отклонения със сигурност могат да доведат до погрешни заключения, които разбира се са родени от най-добри чувства без да влагам и капчица ирония.

Маркетинга ми е слабост като наука и начин на мислене, но това до което искам маркетинг знанията ми да доведат е полза на хората и фирмите, които се вслушват в препоръките ми дори това да е на цената на това да съкратят маркетинговите си бюджети.

Защото една фирма може да претърпи наистина големи загуби от намаляване на маркетинговия бюджет, но ако това ще коства съществуването й- защо не? В този смисъл е много важно на какво ниво в бизнес пирамидата на Маслоу е поставена дадената фирма. Ако е в най-високата точка може спокойно да дадем съвета- „Не режи!”, но ако е в дъното.. този съвет би бил развнозначен на: „Отрежи си главата!”

Най-логичния контрапункт ако въобще може така да се нарече това твърдени, защото то не се противопоствая, а по скоро игнорира горните твърдения би бил:

„Разбира се, че ако съществуването на компанията зависи от това трябва да се съкрати бюджета за маркетинг, но тук става въпрос за другата част от случаите, което показва, че световните светила съвсем не грешат в твърденията си”

Тук трябва да отбележа, че статията е насочена към грубата действителност на бизнеса и маркетинга, а не към принципно и теоритично оборване на вече доказани неща, тъй като това очевидно е кауза пердута за мен.

Целта е да се обясни, че всеки, който безугледно твърди, че бюджетите не трябва да се намалят на всяка цена, го прави най-вероятно с комерсиална цел и съвсем не желае най-доброто на компанията. Общо взето е ясно, че бюджетите в повечето случаи трябва да се увеличават или да не се пипат, но в случаите, в които това не е така трябва да се обясни истинската ситуация на човека, а не те да се премълчават за жълти стотинки, заради които нечии бизнес ще отиде на вятъра.

  Comments

 1. August 13, 2009

  Гласувам с особен омнение.
  Защото бюджетът зависи от мащаба на фирмата.

  Reply
 2. August 14, 2009

  Напълно съм съгласен!

  Това беше и идеята на статията да се разбере, че бюджета зависи и от мащаба на компанията.

  Ако оперирането по един начин с маркетинг бюджета по време на криза върши работа при големите компании това не означава, че ще свърши работа при малките и те не трябва да се подлъгват по наизустени решения.

  И обартното- само защото са малки това не означава, че немогат да приложат и част от решенията на големия бизнес за своето благо. Т.е. това не трябва да ги ограничава особенно що се отнася до маркетинг бюджета по време на криза.

  хубави дни

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *