14 Jul

Политическа маркетинг комуникационна политика

[sg_popup id=1] Политическа маркетинг комуникационна политикаИзборите преминаха като кратък летен дъжд. Да, правилно- летен! Нещо нормално напоследък, както и доста други неща около нас, които от изключение се превърнаха в правило за нас българските потребители. Потребители както на стоки така и на услуги като.. държавна администрация, законодателни, правни и други институции.

По правило периода малко преди избори се нарича такъв за размисъл. Характерно за този период е опитът на кандидат политиците да комуникират с хората чрез различни методи и по различен начин. Също така това е период, в който по традиция не е особено ползотворен откъм действия на политиците. От една страна това им дава възможност да комуникират с евентуалните си клиенти, но от друга това ги поставя в ситуация да рекламират нещо което те не „произвеждат” в момента.
Тези и много други обстоятелства правят политическия маркетинг отличаващ се. Тази статия не претендира за изчерпателност на анализа на тазгодишната кампания на партиите, а само отразява моя поглед.
Тази година бях впечатлена от няколко неща:

1. За първи път имаше опити на партии да предствят програмите си- или поне приоритетите в програмите си на масовата аудитория чрез разпространението на брошури и листовки.

2. Интереса и всички кампании бяха силно насочени към малдите избиратели– коз, който никой не пропусна да изпробва и овладее.

3. Използване на социалните мрежи, силно присъствие в инетрнет пространството (чрез богати сайтове, блогове), вече станахме свидетели на почти изцяло онлайн проведени кампании.

4. Първият масов и впечатляващ случай на така нареченият „Черен PR

5. Интензивните усилия да се представят личностите, лидери на партии в техния житейски аспект- стратии, брошури и интервюта, разказвайки колко обикновени хора са кандидатите за власт.

Тези и много други стратегии бяха тактически прилагани, за да може ние в ролята си на потребители да бъдем убедени в избирането на един продукт- партия.

Маркетинг има навсякъде, но в политическия потребителите са с малко по-различна роля от тази в икономическия свят. Или поне в България. Или поне засега.

Всички оставаме с надеждата следващите избори да използват толкова умело инструментите на комуникационната политика, колкото речите за обещания. А дотогава ще следим дали този път обещанията ще бъдат спазени.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *