21 Jul

10-те смъртни гряха на маркетинга + Един: Мързел

[sg_popup id=1] 10-те смъртни гряха на маркетингаСтремежът на хората към рационалност и обяснение на сложни неща с нещо по-просто и познато е познат от хилядолетия. Такива обяснения и познания обаче немогат да ви направят експерт в дадена област, а само лаик с голяма уста. Книжки като 10-те начина за успех, 7 метода да си сварите яйцата или 100 начина как бързо и лесно да забогатеем се харесват много на една част от аудиторията, която по мои наблюдения се оказва доста некомпетентна за ралните механизми, които носят резултати.

– Кoмпaниятa нe e дocтaтъчнo фoкуcиpaнa въpху пaзapa и клиeнтитe
– Кoмпaниятa нe дocтигa дo цeлeвитe cи клиeнти
– Кoмпaниятa нe cлeди дocтaтъчнo дoбpe кoнкуpeнциятa
– He ce упpaвлявaт пpaвилнo oтнoшeниятa c ocнoвнитe зaинтepecoвaни гpупи – Кoмпaниятa нe e дocтaтъчнo гъвкaвa пpи нaмиpaнe нa нoви възмoжнocти
– Heпoлзoтвopнo мapкeтингoвo плaниpaнe
– Heпpaвилнa фиpмeнa пoлитикa зa пpeдлaгaнe нa пpoдуктитe и уcлугитe
– Cлaби умeния пo изгpaждaнe нa мapкaтa и кoмуникaциятa
– Кoмпaниятa нe e дoбpe opгaнизиpaнa, зa дa ocъщecтви eфeктивeн мapкeтинг
– Кoмпaниятa нe ce възпoлзвa в мaкcимaлнa cтeпeн oт тeхнoлoгиитe

Филип Котлър е велик, но всеки ли го разбира след като „10-те смъртни гряха на маркетинга” е първата, а може би и последна книга, която прочита?

Единадесетия смъртен грях на маркетинга е: Четенето само на книги с корици по дебели от съдържанието, които започват с 10-те..

Да вземем например уеб сайтовете. Всеки прочел една-две или десет от въпросните книжки може да каже следното:

Съдържанието трябва да е качествено

Не оставяите на читателите ви да им стане скучно

Дизайна трябва да е лесен за употреба, но същевременно атрактивен

Търсете обратната връзка с читателите- тя е много важна

Могат да се изброят още много такива примери. Това са наизустени клишета, а клишетат са такива, защотот обикновенно са вярни нали така? Въпросът тук обаче е за да се стигне до тези клишета какъв път е извървян и какъв траябва да се извърви от използващите ги за да придобият смисъл. Ето това е големия проблем на малките наръчници, които обещават всичко и то бързо и без усилия. Липсват реалните инструменти, които да постигнат така амбициозно заявените цели.

Синтезираните идеи са най-трудни за прилагане, тъй като изискват много повече интелектуален багаж от човека, който иска да ги използва отколкото дебелите книги с формули и подробно описание на методологии. Тук обaче идва противопоставянето на трудността с човешкия мързел. На всеки се струва по-лесно да прочете една книжка за два три часа и след това до края на живота си да филосовства по въпросите на маркетинга, но не всеки е готов да изучи материята из основи за да има наистина компетентно и трезво мнение.

Моят съвет е:

Не спирайте да четете малките книжки с остроумни заглавия, но търсете източници на информация за всеки дребен детайл в тях, който ви се вижда не дотам ясен. Търсете информация и не се страхувайте да отворите дебелите книги!

  Comments

 1. July 21, 2009

  Според мен г-н Филип Котлър не е полезен в България.
  Може да е интересен, но не е полезен.
  Със същата полза би била Теорията на Дарвин.

  Тук се слуша ЧАЛГА

  Reply
 2. July 21, 2009

  Здравей Владимир,

  Благодаря за първия ти коментар тук!

  Мисля, че мнението ти ще е интересно за другите читатели 🙂

  Определено има нещо такова, но и тук нещата се променят и то по начин по който са се променяли някъде другаде преди години. Ползата е в готовите модели. Т.е. не се налага да измисляме топлата вода наново, а за това, че в момента ползата ще е минимална съм съгласен. Ще те цитирам “Тук се слуша ЧАЛГА” :Х

  Reply
 3. July 21, 2009

  Здравей Владимир,

  Има логика да се твърди,че Колър може би все още не е напълно приложим в нашата реалност- в икомониките на различните страни (особено когато става дума за САЩ) има “несъразмерност”. В България за съжаление все още имаме да учим, докато започнем да ценим стойността от прилагането на успешен маркетинг и използването на инструменти за анализ и измеримст в маркетинговите политики.
  Аз съм оптимист, обаче. Бих перефразирала твоето заключение: Тук се слуша чалга, но не от всички. Останалите може би ще открият някаква полза от Котлър.

  Поздрави,
  Вили

  Reply
 4. August 6, 2009

  Здравейте, малко късно се включвам, но темата е много интересна, коментарите също – и не можах да се въздържа. А според мен Филип Котлър най-малкото е задължителен за България, точно поради тази причина – за да избегнем бъдеще, в което тук ще се слуша само чалга… Сега около 30% от населението според мен все пак има други ценности и слуша друга музика. Дано не греша 🙂

  Reply
 5. August 7, 2009

  Здравей Поли,

  Радвам се на новото ти включване тук.

  Процентът може и да е по-голям, но пазара е безпощаден и трябва да се замислим всъщност какво се продава и на кого?

  Според мен Котлър ще помогне на тези, които искат помощ или я търсят в различни източници на информация. Тези, които не се нуждаят (или поне така си мислят) няма как да научат нещо.

  Надявам се да греша, но както се казва.. ще поживеем и ще видим 😉

  Reply
 6. Anonymous
  October 9, 2009

  моля ви кажете ми от къде да си купя книгата “10-те смъртни гряха на маркетинга” на Ф.Котлър,много е важно,а никъде я няма 🙁

  Reply
 7. October 12, 2009

  Здравейте!

  Благодаря за първия Ви коментар тук и се извинявам за закъснялата реакция.

  На мен също ми беше доста трудно да открия книгата за продажба. На доста места количествата са изчерпани. Намерих оферта за такава в http://www.helikon.bg(ето и точният линк: http://www.helikon.bg/books/96/114605_desette-smartni-griaha-na-marketinga:-simptomi-i-resheniia.html). Надявам се, че ще е от полза.

  Хубави дни и ще се радвам да виждам коментарите Ви тук по-често :)))

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *