25 Sep

Семинар на Филип Котлър

[sg_popup id=1] Семинар на Филип КотлърУважаеми читатели, преди време ви представихме информационен материал относно второто посещение на професор Филип Котлър. На 23-ти Септември семинара се състоя и ето моя поглед относно съдържанието и основните моменти от презентацията на проф. Котлър. Има много неща, които могат да се разкажат, но ето основните точки, които за мен бяха най- впечатляващи.

Както вече споменах основната тема, на която бе подчинена лекцията на Котлър бе кризата. По този повод си заслужава да се споменат 2 интересни фрази или поговорки:
· „Когато идва буря, някои строят стени, а други вятърни мелници”
· „Кризата е ужасно нещо за губене”
Следваща точка от презентацията на Котлър бе начина, по който ще се променят потребителите под влиянието на кризата. Ето някои опорни точки:

 

· Потребителите ще купуват по-евтини продукти.
· Потребителите ще намалят купуването на коли, мебели и скъпи ваканции
· Потребителите ще карат по-малко или използват алтернативни методи за придвижване с цел да намалят разходите си за гориво
Ето и другата страна на монетата- как ще реагира бизнеса:
· Бизнеса ще намали продукцията си
· Бизнеса ще намали капиталовото си инвестиране
· Бизнеса ще намали маркетинговия си бюджет
· Бизнеса ще отложи развиването на нови продукти

В течение на презентацията си Котлър направи и една класификация на видовете фирми по време на кризата:

· Силна компания- Силни финанси и силен маркетинг
· Стабилна компания- Силни финанси и слаб маркетинг
· Бореще се компания- Слаби финанси и силен маркетинг
· Залязваща компания- Слаби финанси и слаб маркетинг
Една от най-интересните специално за мен части от изложението на Котлър бе представянето на т. Нар. „Марки на привързаност”. Това са 25 бранда, посочени от потребителите като най- важни за тях. Особеното при тези компании е, че техните разходи за маркетинг са много ниски, защото маркетинга всъщност се извършва от клиентите, очевидно доволни от използването на продукта. В оригиналната презентация, която скоро ще може да бъде намерена в интернет са споменати всички тези, заслужаващи внимание марки.
Какво имат тези компании, за да изградят такъв бранд:
· Те се стремят да задоволят интересите на всички групи, имащи участие в
изграждането на марката- доставчици, служители, потребители.
· Заплатите на служителите във високите нива на управление са сравнително ниски.
· Те прилагат отворена политика на мениджмънта- тоест мениджмънта е отворен за дискусии и идеи от страна на служителите.
· Те плащат на служителите си малко повече от другите конкуренти.
· Те наемат, хора с отнасящи се с интерес и внимание към нуждите на клиентите.
· Те подкрепят доставчиците.
· Те вярват в корпоративната култура.
Ето така Котлър нарисува профила на успешната компания и ни даде целеви план, към който всяка компания трябва да се стреми, за да бъде победител в сърцето на клиентите си.
Следваща теза на Котлър засегна идеята за бранда. Според него брана е лепилото. Той е обещание, очакване.
Изключително важно е една успешна фирма да се отнася с внимание към клиентите си и особено към моментите, в които фирмата поема инициатива за контакт с клиентите. Котлър препоръчва да се правят записи относно връзките и отношенията на фирмата с клиентите. Един добър вариант това да бъде постигнато е използването на софтуер или система като CRM например.

Интересна и иновативна теза, която изказа професора в последната част от семинара бе фразата, че Чарлс Дарвин е бащата на маркетинга, защото в бизнеса и маркетинга е приложимо, това което Дарвин е открил, а именно: „Най- адаптивните оцеляват”.
Разбира се Бащата на маркетинга засегна и Стратегията „Син Океан”, като разграничи разликата между нея и тази на „Червен океан”. Във втория случай, океана е червен, защото бизнес средата е оцветена в червено от кръвта пролята при битките с конкуренцията. При синия океан водите са спокойни, а нашата фирма е монополист.

Лекцията на Котлър бе съдържателна, самия той я поднесе по интригуващ начин, а темите които засегна бяха както актуални така и успяхме да си припомни класически и основни постулати в маркетинга.

  Comments

 1. September 25, 2009

  Браво, GVTrend за бързото отразяване на семинара на Филип Котлър! Било е страхотно събитие. Впечатляваща е ролята, която се отрежда на маркетинга, за излизането на бизнеса от кризата! Това, което изглежда решаващо за оцеляването и развитието на фирмите в условията на криза, са всъщност финансите и маркетингът… Аз наистина вярвам в това!

  Reply
 2. September 25, 2009

  Благодаря, Поли, за позитивизма в коментара ти. Радвам се, че материала те е впечатлил. Като че ли всички хора с начинания в сферата на маркетинга вярват в голямата роля на тъкмо тази функция в управлението на фирмата. Дано все повече мениджъри, взимащи решения за позиционирането на маркетинга във фирмата си, се вслушат в съветите на Котлър 🙂

  Reply
 3. Anonymous
  October 11, 2009

  Здравейте! Много добре сте предали основните акценти от семинара.
  Аз посетих този семинар и от тогава чакам обещаната от организаторите презентация на проф.Котлър. Това е единственото, което не ми хареса – би трябвало предварително да получим тази презентация (Самият проф.Котлър каза в началото: “Предполагам, че сте получили презентацята”). Организаторите обещаха до седмица да качат на сайта за семинара презентацията. Но до днес – нищо. Имате ли информация някъде да е качена въпросната презентация?

  Reply
 4. October 12, 2009

  Здвавейте!

  Благодаря за първия Ви коментар тук!

  Аз също очаквах материалите за презентацията да бъдат раздадени преди началото и. Това така и не се случи, но организаторите обещаха тя да бъде качена на сайта на семинара (http://kotlerbg.com) веднага след него. Това не е направено и до момента. Веднага щом разберем или се сдобием с материалите по темата ще ги направим достояние на чиателите на GVtrend.

  Reply
 5. Anonymous
  October 12, 2009

  Благодаря за това.

  Reply
 6. October 13, 2009

  Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  Reply
 7. October 13, 2009

  Йордане благодаря за първия ти коментар тук!

  Извинявам се ако има нещо тук което ти създава дискомфорт. Аз лично също не съм очарован от някои неща в мрежата, но има фактори като бързина при публикуване и други подобни, които влиаят на качеството. Бъди сигурен, че нещата, които не ти харесват ще бъдат коригирани.

  Иначе може да споделиш мението си и по темата, защото това е основната причина да се коментира тук. Ще се радвам да виждам мнението ти по темите тук, а ние ще се стараем да правим нещатата по-добре и по-дбре с всеки изминал ден.

  Успех!

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *