26 Oct

Маркетингови стратегии за влияние върху потребителското поведение

[sg_popup id=1] Маркетингови стратегииМомента на взимането на решение от потребителя, относно покупката му се състои в няколко секунди. Предшестващия го момент на правене на избор е по-задълбочен- в повечето случаи достига до няколко минути. Идеята за една покупка и установяване на нуждата от нея може да отнеме дни. За съжаление това са реалностите, с които трябва да се бори един маркетолог- има малко време, в което да изяви възможностите на маркетинга и продукта си. Похватите, разбра се разработват и прилагат много преди това, за да може на финалната права (при вземането на решението) да сме с едни гърди напред.


Курс по дигитален маркетинг с Григор Йовов – Базиран на действащ онлайн магазин! 

Започни урок: 01 (безплатно!)


 

Много ценни са маркетинговите стратегии за влияние върху потребителя в зависимост от позицията на марката и типа на взетите решения за покупка:

· Стратегия на поддържането– стратегия, прилагаща се ако потребителите са лоялни и купуват рутинно продукта. В този случай трябва да се наблегне на контрол по отношение на качеството на продукта, дистрибуцията и поддържащата реклама. Такава стратегия е подходяща за бързо оборотни стоки или такива с изграден имидж.

 

· Стратегия за разрушаването– основната идея на модела е да се разбие съществуващия модел за вземане на решения. Стратегията се реализира в дългосрочен план при изцяло развит и добре рекламиран продукт. Например налагането на нов или обновен продукт, като се изтъква по-нетрадиционно негово качество, различно от това, което често търсят потребителите.

 

· Стратегия на привличането (улавянето)– в процеса на взимане на решение се оценяват няколко марки по няколко критерия. Ако нашата марка не е сред тях, целта е да се позиционира сред алтернативите. За тези цел биха помогнали актуалност, добри цени и стимули, които водят до ангажиране на потребителското внимание (игри, награди, промоции). Именно по-непопулярните брандове трябва да приложат първо тази стратегия, за да запознаят потребителите с възможностите, които техния продукт предлага.

· Стратегия на преграждането– целта е да се улови потребителят докато търси информация за други марки- чрез последователно информационно въздействие, разпродажби, активна реклама. Впечатляващи билборди, томболи или промоции биха фокусирали вниманието на потребителя върху нашия продукт, въпреки, че той би бил нов за него.

 

· Стратегия на предпочитанието– прилага се при марка с висок имидж. Целта е потребителите да предпочетат нашата марка пред останалите. Тази стратегия изисква висок професионализъм от страна на търговския персонал. Разпространението на рекламни брошури, активна промоутърска дейност са конкретните решения тук.

 

· Стратегия на приемането– подобна на предходната, тази стратегия обаче включва и предварителното изграждане на имиджа на марката- чрез разработване на качествен продукт и влагане на значителни средства в рекламата му.

 

Тези стратегии изискват добра съсредоточеност и постоянство при прилагане, но са качествени инструменти, с които можем да влияем предварително върху избора на потребителя.

 

В противен случай разчитаме на онзи моментен импулс, който завладява потребителя във въпросните няколко секунди, а това не дава никаква гаранция за добре свършена работа.

  Comments

 1. November 11, 2009

  маркетинг на клиентите

  От няколко месеца забелязвам, че има странни обаждания от клиенти.
  Приемат, че вечер или на празници брокера е пийнал и е по-разговорлив. Това е тенденция за използване на мига.
  Обаждат се на телефона в офиса в неделя 20.00 – 21.00 часа и много мило и любезно питат къде е офиса.
  Ясно е, че разговорът е прехвърлен на друг телефон, но това не ги притеснява.

  Никой не коментира маркетинг на клиентите, той е интересен във време на криза.
  Никой не знае колко ще продължи падането и какво ще измислят “потребителите “

  Reply
 2. November 11, 2009

  Много адекватен коментар.

  Интересно е да дадеш пример за тип маркетинг към клиентите, който ти използваш в работата си. Какви са възможните според теб реакции на потребителите?

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *