08 Nov

I`m an alien, I`m a legal alien…I`m а „маркетолог в България”

[sg_popup id=1] Маркетолог в БългарияПредставете си, че маркетингът се превърне в една стандартна професия в България. Както е разпространено да бъдеш учител, лекар или адвокат. Представете си ден, в който дори и по-възрастните хора знаят какво е това маркетинг. И време, в което маркетингът не е „изкуство” и искащите да се занимават с маркетинг не са толкова много, а занимаващите се с истински такъв толкова малко. И ден, в който думите: маркетолог, маркетьор и бранд ще бъдат по-разпространени и откриваеми в речниците за български език ( и word редакторът ще спре да ги подчертава ).Представите ви за този ден включват ли „бекгарунд”- установена система за подготовка на маркетолози?

Ситуацията в това отношение е България в момента е учудващо разнопосочна. Имаме два страхотно отделечени полюса- на магнит, взаимно изключващи се, отблъскващи се, Северен и Южен- вие изберете как да си ги визуализирате. Аз ще ги нарека Северен и Южен. Първи опит да опиша картината на Южния полюс:

· Всичко живо се интересува от маркетинг– всеки чете книги със заглавия: „Кака да превърнем бранда си в успешен”, „ Как да правим успешна реклама” и т.н.
· Всеки може да вземе отношение (компетентно ?!?) по въпроса за състоянието на рекламния пазар в България, колко е голяма нуждата от маркетинг и колко е важно да има маркетолози, защо българските фирми са толкова глупави да не намеат такива хора, които да правят някакви нестандартни неща и така да възродят всички бизнеси.
· Всички мислят, че записването на специализация, магистратура, допълнителен курс по маркетинг е много подходящо и така можеш „ да уцелиш десетката” защото маркетинга се комбинира много добре със всевъзможни науки, а в крайна сметка ако основната ти дисциплина не сработи, за маркетолог винаги ще те вземат в някоя рекламна агенция.
· В същия дух на 9 от 10 обяви за работа на солидна маркетингова позиция като бранд мениджър, маркетинг мениджър или консултант изискването за образование е неконкретизирано ( в повечето случаи се иска „висше икономическо образование”). Подкрепям идеята да се дава шанс на хора, незавършили маркетинг, но защо тогава в университетите, в които се учи маркетинг се разкриват стотици места и ежегодно се бълват стотици „маркетолози” на пазара на труда. Защо след като това да бъдеш маркетолог въобще не е толкова нужно, за да работиш като такъв?
· На въпроса „ какво работиш?” често се отговаря със „ ами в маркетинговия отдел съм”– това звучи помпозно. На следващия въпрос „ С какво се занимаваш?” следва отговора „ Ами…разни неща- рекламата на фирмата, продажбите, маркетинга, дистрибуцията” .
Отърсвайки се от черногледството си правя втори опит да опиша Северния полюс:
· Хората, занимаващи се с различните аспекти на маркетинга си имат конкретно название на длъжностите си– рекламен агент, сътрудник продажби, бранд мениджър, маркетинг специалист.
· Обучението по маркетинг е по-идейно структурирано и с основа. Възможностите за допълнителна квалификация се откриват и в университетите, а не само чрез странични организации. Обучението е по-таргетирано.
· Представата за маркетинга е по-добре дефинирана пред стандартния член на обществото- клоновете на маркетинга са разграничени и всеки решава от кое колко разбира
· За позициите на по-високо ниво в йерархията се изискват повече конкретни компетенции в областта на маркетинга- конкретно образование, допълнителни специализации и стаж. Това прави тези длъжности по-трудно достижими, но вдига реномето на проф?
?сията.
· Маркетингът и рекламата не стоят в представата на повечето хора като каца със сладък мед, при което хем работиш и ти плащат хем се занимаваш с „интересни и увлекателни неща”, разсъждавайки коя реклама как да изглежда все едно си избираш нещо от каталог на марка козметика.

Както се досещате двата полюса могат да бъдат обрисувани много по-обстоятелствено, но има една тяхна съществена характеристика: Те съществуват паралелно в пълния си блясък, обозрими в нашата страна. Мога да се обзаложа кой свят ви хареса повече и, че всеки от вас може да измисли поне още няколко точки в описанието на Южния и Северния полюс. Така, че уважаеми читатели, интересуващи се от ситуацията, в която е поставен днешния маркетолог в България, изразете недоволството и надеждите си и помогнете да попълним нашия списък.

Така ще разберем кои са плюсовете и минусите на това да си въвлечен в тази сфера в България и ще дадем възможност на хората, имащи нужда от информация по темата да получат по-реалистична представа за това какво е маркетолог в България?

  Comments

 1. November 10, 2009

  Много интересен пост, браво, Вили!

  Дано само маркетингът в България не се превърне в любима тема за философстване и даване на мнения – като политиката и футбола, от които всички разбират.

  В тази връзка разбирам твоите опасения от това, че хората, които работят в маркетинг отделите, много често не са завършили това.

  Според мен ситуацията е предизвикана от недостатъчната управленска култура на самите собственици и бизнес мениджъри – те, за съжаление, много често нямат достатъчно добра представа какво животно е това маркетингът и смятат, че всеки може да работи подобно нещо.

 2. November 10, 2009

  Искам само да допълня Поли относно управленската култура.

  Това което съм забелязал не само на местата където съм бил зает професионално, но и в други фирми е залагането на маркетинга като функция от само едното П, това на промоциите.

  Т.е. в повечето случай дадените на маркетьорите правомощия са многократно по-малки от исканите резултати и там нишката се къса.

 3. November 10, 2009

  Здравей, Поли!

  Именно в това вече се е превърнал маркетингът в България- в тема за разговори, по която всеки може да вземе отношение: я по някоя реклама, я по промоция или по цялостна линия и стратегия. Не казвам, че ако обичаш футбола не трябва да гледаш и да коментираш, но все пак на терена трябва да бъдат само професионалистите, нали 🙂

  Относно изискванията за работа, всеки път се сещам за примера от твоята статия в Буркана (http://www.marketingburkan.com/archives/4068), който съвсем случайно срещнах и в оргинал- за маркетологът- ветеринар и спирам с размислите по темата дотук 🙂

  Все пак аз винаги съм била оптимист, защото неразвитата и донякъде оплетена ситуация тук в България дава възможнсоти, които хората в чужбина, работещи в привидно по-добри усовия, нямат.

 4. November 10, 2009

  Да, хората твърдят, че в условия на ограничения израстват гениите и се раждат гениални идеи, но дали е така, кой знае. Това в рамките на шегата.

  Въпросът е как да ограмотим управленците или да чакаме да се сменят мениджърските поколения?

 5. November 10, 2009

  В карайна сметка сме въвлечени в един омагьосан кръг. Може би по-компетентните мениджъри биха обяснили похода си с това, че действат според това, което пазара им предлага.

  Смяната на мениджърското поколение ми звучи доста добре, но не бихме дочакали, може би момент на пълно отрезвяване:)

  Мениджърите може би биха се ограмотили, както биха и останалите хора в обществото, ако визията за маркетинга и маркетолога се промени коренно. Точно това беше идеята ми когато започнах да пиша статията. Маретинга се е профанизирал, а заедно с него и мнението на хората, усилията на специалистите, компетентността на преподавателите и решенията на мениджърите. Според мен ключа е в предизвикването на хората да мислят по въпросите на маркетинга от “правилната” гледна точка и сами да открият своето отношение към него. Тоест да се изведе точната идея за маркетига и да се разрушат грешните представи от съвременните поколения маркетолози.

  Трябва да се полагат усилия от всички хора с възможности да се запази науката от обезличаване и да се придаде стойност на професията маркетолог тук в България.

  Това е моята визия, а ти Поли, каква е твоята идея? Как може да бъде “изведен” маркетинга от кризата,в която се намира?

 6. November 10, 2009

  Аз – както и вие – се опитвам да го направя с блогване, с популяризиране на маркетинг професията и стойността, която носи маркетинга за бизнеса.

  А също – и като се опитвам да формираме едно неформално общество от професионалисти, които се подпомагат и обсъждат маркетингови идеи и проекти.

 7. November 10, 2009

  Мисля, че с Буркана успяваш да достигнеш по истински начин до много хора, които се интересуват от темата, а и ние ще дадем своя скромен принос към каузата 🙂
  Ясната насока в едно начинание е гаранция за положителния му завършек.

  Лека вечер

Comments are closed.