18 Nov

Y продава | X купува

[sg_popup id=1] Y продава | X купуваМъжът: Влиза в магазина, насочва се по възможно най-кратката траектория към необходимия обект (премазва човекът застанал по средата на алеята, защото не го вижда), взима го и обратно се запътва по най-кратката траектория към най-близката каса (премазва човека чакащ пред него на касата (видял го е)), без дори да забележи промоцията на продукт заместител, която е поставена на вратата на помещението, излиза победоносно и затръшва вратата след себе си. Опа плъзгащи са.

Жената: Влиза в магазина.. не почакайте. Още не знае дали ще влезе. Добре, решава. Влиза в магазина, оглежда се, спира на първия щанд, разглежда, спира на втория щанд, разглежда…………… спира на двадесет и третия щанд, разглежда. Връща се на щанд номер седем, разглежда. Отива на касата където са подредени стоките цел на пазаруването. Взима каквото и трябва. Оставя го обратно. Взима друго. Оставя го. Взима каквото и трябва, плаща и излиза.

Y подход

Предимства:

-Рационалност. Пести се време и усилия.
-Невъзможност да се пропилеят средства за ненужни покупки.
-Невъзможност да се вземе погрешно решение относно продукт заместител или некачествен конкурент.

Недостатъци:

-Невъзможност да се добие представа за нови възможности.
-Невъзможност да се почерпи информация за продукти и услуги несвързани с конкретната цел.
-Невъзможност да се достигне до по-изгодно или качествено решение.

X подход

Предимства:

-Възможност да се придобие представа за нови алтернативи.
-Възможност да се почерпи информация за продукти и услуги несвързани с конкретната цел.
-Възможност да се вземе позитивно решение относно продукт заместител или некачествен конкурент.

Недостатъци:

-Не е рационално. Не пести се време и усилия.
-Възможност да се пропилеят средства за ненужни покупки.
-Възможност да се вземе погрешно решение относно продукт заместител или некачествен конкурент.

Общо взето хиперболизирани, гротески или просто описани всеки от половете има свой собствен стил в поведението на пазара. Аз бих изказал тезата, че мъжете имаме гени на продавачи, а жените на купувачи. Следователно за всеки един бизнес е добре да има баланс в това съотношение.

Малко аргументи за мъжете продавачи:

Основна невидима подтикваща цел при всеки мъж е да се добере до най-готиното парче и да го забие. Това разбира се става с ъпдейтване и ъпгрейдване по всички правила. Следващата стъпка е начина на излагане на стоката, така че да бъде най-видима и атрактивна. Приканването за покупка също е част от нашия арсенал. Подходите при уговаряне на параметрите на всяка „сделка” са почти толкова, колкото са и самите сделки. Освен аргументи в подкрепа на това което предлагаме като завършен „продукт” трябва да имаме и завършена концепция за гаранционния и след гаранционния сервиз и т.н. и т.н.

Тези ни качества на търговци са заложени в природата ни на търговци благодарение на милионите години еволюция карали ни да се доберем до най-яката самка 😉

Жените купувачи:

Жените, това което те правят най-добре е да избират. Може да го правят с часове, но няма да предприемат действие преди да са на сто процента сигурни, че това е правилния избор. Не случайно всички изследвания показват, че по-голяма част от бюджета в семействата се харчи от жените.

Главната еволюционна причина за качествата на жените като купувачи е възможността да сравняват алтернативи. А както знаем най-много се учи от практиката. В живота жените имат непрекъснати предложения и възможности за избор, който както по-горе уточнихме ние така щедро им осигуряваме. Естествено, че ще се научи да прави правилен избор най-напред този, който го има, а те го имат в изобилие.

Извод:

Баланса в женското и мъжкото начало в една организация е от изключителна важност за балансираното протичане на процесите на покупка и продажба в нея, които имат решаващо значение за бизнеса.

Застраховка сексизъм ;):

Преди някой да изпадне в обяснения за това как има различни хора и може да има добри търговци или продавачи от единия и от другия пол искам да отбележа, че разсъжденията са в стилизирана и до голяма степен изолирана от многото реални и не дотам причини, които могат да наклонят везните в едната или другата посока. Статията има за цел да обясни процесите в разглежданата плоскост, така че някои явления да получат по-обикновено и органично обяснение.