06 Dec

Фокусирана марка

[sg_popup id=1] Фокусирана маркаКакво бихте предпочели- да продавате продукт, който афишира, че става за всичко или такъв, който има конкретна насока в дадена област?

Да продавате нещо като твърдите, че е качествено и може да послужи еднакво на всеки от потенциалните ви клиенти звучи примамливо. Има няколко причини това да е така:

Не се ограничавате на кого да предлагате продукта.

Пестите от фокусирани рекламни кампании, защото е необходимо само човека да е във вашия обсег от потенциални клиенти за да му предложите марката си.

Можете бързо да се препозиционирате марката си към моментно по-изгодната среда.

Съществуват много причини такава позиция да е предпочитана от много търговци, но има една причина, поради която вероятността продукта ви да стане номер едно ще е много малка.

Няма да сте уникални!

Когато имате фокусирана марка на продукта си той със сигурност ще се отличава от шума, които създават всички продукти претендиращи, че са най-добрите във всичко. Както при хората така и при марките, който се е специализирал в една насока винаги има авторитета на по-знаещ от човек, а който има разностранни интереси винаги ще бъде на втора позиция в очите на хората въпреки, че също е добър.

Ако в пространството трябва да дадем пример за тази концепция би звучал по следния начин.

Ако целта ви е да пробиете парче плат с някакъв предмет. Парчето плат символизира пазара или конкуренцията на вашата марка. Тогава ако се опитате да го направите с дръжката на шило ще ви е доста по-трудно защото силата ви е разпростряна върху прекалено много упорни точки. Ако обаче опитате да пробиете плата с острата част ще успеете лесно, защото така фокусирате силата си само върху една точка.

За да преборите големите трябва да се насочите към точно определена група от потенциалните клиенти на вашия продукт и да я направите запазена ваша марка. Така никога няма да загубите идентичността си, винаги ще имате запазена недосегаема зона от вашите конкуренти, а всичко останало което успеете да увлечете по своята марка ще е плюс.

Най-големия поддръжник на тази концепция за позиционирането на марката е „Човекът марка” Ал Райс, той дава пример с Волво. Волво е всеизвестна по цял свят като най-сигурната марка кола. Но статистиките на застрахователите показват, че тя не влиза в топ 10 на марките с най-добра сигурност. Така или иначе повечето потребители с някакъв поглед върху автомобилния свят на въпроса „Коя е най-сигурната кола?” ще кажат- Волво. Те не са достатъчно добре информирани, но не се и стремят към това, те просто знят, че ако им трбва сигурна кола ще си купят „Волво”.

А границата казва Райс, потребителите да си кажат „Щом тази марка е добра в сигурността сигурно е добра и в сервиза или другите услуги, които предлагат.” е твърде тънка и така „Волво” печелят нови и нови клиенти.

Извода е един:

Поставете си ясни цели, покажете ясно лицето на марката си и успехът ще дойде!


  Comments

 1. V
  March 29, 2010

  Относно уникалността на продуктите. Преди малко коментирах в статията за бъдещето на България след 50 години. В бъдеще, според мен, всеки един продукт ще бъде уникален за всеки един отделен потребител. Дори тази уникалност всъщност да не съставлява нещо значимо. Това е моето виждане за следващия наистина раличен пазар. Пазар, където “на секундата” продукта ще бъде персонализиран. Рабира се това не може да се приложи към всички продукти, но със сигурност може да се приложи към много. И ще има успех.

  Представете си една такава утопична обстановка, където например ще се определя чрез свръхтехнологии биологичния дефицит на вещества в организма. И когато купите един продукт – хранителен продукт или вечеря в ресторант, вашата любима храна ще съдържа и достатъчно количество от дефицитните вещества. Тук уникалността се измества малко и пада не толкова върху самия продукт, колкото върху поднасянето му.

  Но въз основа на такава идеология първенците в осъществяването й със сигурност ще бъдат и първенци по доходи 😉

  И последно, че се разприказвах. Има я и фалшивата уникалност, което вече си е трик за привличане на “необразовани” клиенти.

  Reply
 2. March 29, 2010

  Това определено е попадение!

  Поздравления за идеята, сигурен съм, че един ден ще стане реалност. Тогава и работата на нас маркетолозите ще е с малко по-изместен фокус.

  Конкретната статия цели инвеститорите и предприемачите да не поемат лъжижа, която е голяма за тяхната уста.

  Посланието е: Ако искате да пробиете свийте ръката си в юмрук, вместо да разпервате присти!

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *