Креативна реклама на 7 Days

Related posts

Comments ( 30 )

 • myhappypond

  Аз също харесвам рекламата и мисля, че много добре се е прицелила в таргет групата. Само имам една забележка към вашия коментар “описва в малко секунди с много текст”. Текстът наистина е много, ама секундите май никак не са малко 🙂

 • Здравей, myhappypond!

  Благодаря за коментаря ти и се радвам, че рекламата е впечатлила и теб 🙂

  Права си за уточнението- сравнена с другите TV реклами въобще не е кратка. Но явно не достатъчно ясно съм изразила мисълта си- всъщност идеята ми беше, че времето е кратко за броя думи, които се казват, тоест думите са вместени в малък брой секунди.
  Наистина са инвестирали във време, но то е доста добре оптимизирано- може би на това се дължи и ефекта на рекламата.

  Но каквата и да е причината, важното е, че рекламата е свежа и успешна поне сред целевата аудитория на 7 Days.

 • Това, което на мен ми направи впечатление е, че като че ли създателите нарочно са направили рекламата неразбираема напълно като текст при първото гледане. Това ми прави впечатление от отзвука по форуми и други места за социално обсъждане. Хората в първите си коментари питат едно и също:

  “А какво казва?”

  Самия факт, че ни търсиха толкова много по тази ключова фраза: “Новата реклама на кроасани 7days”
  показва, че хората се опитват да намерят рекламата и да разберат какво се казва в нея, което е добър начин да се привлече вниманието им и като нищо е умишлено целен ефект 🙂

 • myhappypond

  Привет, отново от мен! Вили, разбрах какво си имала предвид. Григоре, и аз мисля, че това с неразбираемите фрази хич не е случайно. По този начин се провокира някакво любопиство от зрителя, държи се в напрежение, води се до дискусия, до търсенето, за което казваш. Това си е похват. Забелязала съм, че някои хора използват друг подобен похват, когато разговарят. С цел максимално да привлекат вниманието ти и целия да се съсредоточи върху думите им, говорят супер тихо. И ти, искаш-не искаш, се напрящаш постоянно да ги слушаш 🙂
  Между другото, понеже в моя блог се заформи една дискусия за McDonald’s и Yogen Fruz, дадох за пример вашия анализ на 7days и го свързах с начина на правене на реклами на McDonald’s. Ако искате да прибавите нещо по-професионално към коментарите, хвърлете едно око тук http://myhappypond.com/2010/03/подлеза-на-су/

 • Калин

  Таргет група на рекламата са тинейджърите за тях трябва да има нещо щуро, мега, ненормално, жестоко, яко, да не продължавам и всичко това им се поднася накуп. Показва се техния лайфстайл, жаргон и.т.н.

 • @Myhappypond- Удачен е примерът ти с тихото говорене. Не се бях замислял, но определено е добър похват. В моята професия набор от подобни похвати понякога е от решаващо значение за успеха на сделките. Благодаря, че си ни цитирала в статията си 🙂 Ще хвърля едно око, сигурен съм, че ще ми е интересно 🙂

 • @Калин- Със сигурност са уцелили в десятката с таргет групата си. Трябва обаче да се признае и успеха с, който са разработили рекламата си. Ставали сме и свидетели на реклами целящи същия ефект, но станали комични с опита си да се наподоби начина на говорене на съвременната младеж. Тази рекалма не е такъв слчай и опрелено заслужава адмирации.

  Сега остава да се разбере дали ще доведе и до продажби. Защото от друга страна има не един и два примера на много харесвани реклами, които обаче се възприемат повече като забавление и не носят реални приходи.

  В тази връзка наскоро си мислех, че рекалмата с култовата реплика “Искаш чантичка, купих ти чантичка!” по-скоро би ме накарала да си купя чантика 😉

 • Сега ми хрумна една идея по повод изполването на много думи в една реклама, съответно за малко време. Това идва от асоциацията ми с рекламите на лекарствени продукти, където важни и съществени неща се “изстрелват” за секуди, което води до неразбиране от аудиторията.
  В този смисъл е интересна идеята за реклама за 5 секунди, в която се изстрелват огромен брой думи и е пусната на бързи оборoти, като накрая се посочва сайта, където може да се прочете текста на рекламата.
  Нестандартно е, но е и начин заедно с TV рекламата, която така или иначе е много популярна да се привлече вниманието и към друг канал на комуникация.
  Обобщено това е крайност, до която може да се развие концепцията, приложена от 7 Days.

 • @ Калин

  Видях, че в твоя блог по доста добър начин си анализирал реклама с друга целева аудитория- децата. Това е рекламата на Prima 4 Kids.
  Децата са наистина интересна целева група, която трудно може да бъде уловена, но както те така и тийнейджърите имат своите “слаби места”, които когато бъдат засегнати лесно могат да бъдат приблечени за клиенти. Това е именно поради факта, че представители от тези групи все още се стремят да идентифицират себе си и затова се нуждаят от събирателни образи.

 • V

  А някой може ли да обясни няколкократното появяване на плюшена играчка “еленче”(?) в рекламата? Имаме и страшен вълк в партито и динозаври и лоши същества с големи зъби, дори родителите динозаври “точат зъби”… Към крехкото еленче ли да точим зъби? Апетит? Вълчи апетит, който ще отхапе пречупеното вратле на еленчето, което се самопредлага и е в цветовете на типичния кроасан, шоколадът е очите… Относно неразбираемото изстрелване на думи, това е отдавна познат похват. Действа по подобен начин както сте споменали тихото говорене. Подобен е метода на говорене на сложен език, не задължително тихо или бързо, но със сложни неразбираеми думи, докато когато трябва да се наблегне се говори с прости думи и слова и познати на публиката. Един политик може минута две да говори с безсмислени икономически термини, но бай Иван от Горно Нанадолнище няма да го разбере, но ще разбере като каже в прав текст, кой е виновен за това и да гласуват за него. Защото хората стигат до информация, която могат да обработят и се радват и се гордеят с това… Другото, което искам да кажа е за аудиторията. В замисъла на рекламата несъмнено на първи план е младежкия свеж и щастлив живот пълен с изненади и приключения. Но зад очевадното може да се крие една доста насочена “атака” към възрастните, които също консумират кроасани… Типичния възрастен или повечето или поне доста в България не могат да си позволят спонтанни пътеществия, пътуване на автостоп – приключения. Просто няма как – трябва да ходят на скучна работа, а ех как беше когато бяхме млади. Много възрастни не могат да си позволят интимни приключения с такива девойки, те не могат да си позволят да се изкачват нагоре. Те не могат да си позволят цялата тази свобода, но могат да си позволят един кроасан, защото те не са без кеш. Младежът мие тигани (?) за да си позволи приключение, неизменна част от която е кроасанът. Затова ако тази безгрижност и младежки живот е харесала на някой възрастен, а тя със сигурност е, ако не с друго могат да се доближат до нея като си набавят червения продукт. Има още много да се коментира като изразената сексуалност, архетипите на младежи (може да се забележи една ученолюбива девойка с типичните очила, която няма също нищо против да си похапне от льо кроасан и дори го прави до cool младежът) и още… А какво ще кажете за края… “сто про нещо ще стане”… сто броя ще стане! Сто кила ракия давам само да те притежвам! Айде стига, надявам се, посмяхте се 😉

 • @V

  Благодаря ти за първия ти коментар в Бизнес насока!

  Впечатляващ анлаиз на рекламата, грабна вниманието ми:)))
  Както споменах още в текста на статията- рекламата на 7 Days може да предизвика противоречиви реакции. Силно се надявах някой да каже, че рекламата прокламира недостоен начин на живот, чух дори мнения че засягала темата с наркотиците (т.е. че този начин на живот е задължително свързан с наркотиците)или че е предназначена за малоумни тийнейджъри…или нещо подобно.
  Но ето, че твоя коментар ме убеди, че рекламата неможе да бъде приемана отрицателно дори и от възрастните, които аз передполагах, че ще са основните противници.

  Наминавай по-често през блога, ще се радвам да чуя гледната ти точка и по други маркеинг въпроси.

 • @V- здравей и от мен!

  Както Вили каза наситина впечатляващ усет към детайла.

  Ще започна и завърша с края ти. “Сто про нещо ще стане”- про като процента и в смисъла на про-активен например. Т.е. “Сто процента нещо хубаво/креативно ще стане- двоен позитивен ефект :)))

  Хубави дни

 • V

  Величка,
  Аз намерих блога от линк в един друг блог и ми стана интересно, утре ще се поразровя по-обстойно. Интересно да видя какво пишете за рекламата на МТЕЛ, тя е класика в жанра, отвсякъде изпипана. Ще пиша и там коментар. Рекламите са ми любима тема. Тея двете реклами ми харесват, защото си личи, че сериозно е работено над тях. Тея стереотипни идеи, които са наложени в нашето все още консервативно общество, по тях не си падам. Всеки трябва да си живее живота както иска, а специално тази реклама не виждам към какво лошо. На мен като цяло тази реклама ми внушава идеята за свобода, с всички тези птици, морски гледки, планински гледки, широта. Свободата, вярно, много често е и свободата на безгрижния живот.. Но това е много дълга тема.

  Григор,
  Ясно че е “процент”, само че нарочно казват “про”.. можеше много лесно да кажат “сто процента ще стане”, без “нещо”, няма да се изгуби ритмиката. Та аз се пошегувах, че казват “сто броя” (кроасани си купи, примерно).. защото ми заприлича на някакви НЛП тактики, а гледам, че това “чудо” много последователи взе да има, да се чудиш! А иначе може много свободни съчинения да се правят за тази фраза. Например в цялата реклама яденето на кроасан е винаги около разни събития, разни приключения, нещо все става, има движение и там е и кроасана. В такъв смисъл ако не ядеш кроасан по някакъв начин признаваш, че ти е скучен живота или от другата гледна точка може да си вземеш кроасан, за да се залъжеш, че НЕ ти е скучен живота, а все нещо ще(!) става, защото “сто процента нещо ще стане” и ще си купиш кроасан. А може и да си е директна коменда кога да си купиш кроасан, преди да отидеш на училище, тук вече тясно таргетираната група. Много деца не обичат да закусват, кой знае дали сега няма да почнат да закусват с кроасани преди училище 😉 Може да си разсъждаваме много. Истината е, че понякога е много трудно да гледаме от гледната точка на някаква таргет група, ако не сме част от нея.

  Това е за сега от мен, ще ви пиша утре. Поздрави за интересния блог!

 • Определено темата за движението и активността е водеща. От тази гледна точка реклама е приятна за гледане и за мен.

  Дано и децата да започнат да закусват, в което се съмнявам ;). Всяко нещо с времето си.

  Интересна тема отвори за НЛП техниките. Малко е преексонирана темата с НЛП, но определено си заслужава като тема и в бъдеще ще отделим подробен материал за нея.

  Аз лично предпочитам да наричам качествената комуникация, просто “качествена комуникация”. НЛП има своето място, но немисля, че изчерпва всичко както някои почитатели на тази техника вярват.

  Но да не се задълбаваме много в темата, защото наистина ми се иска да и отделя специално внимание 🙂

  Благодаря за свежото включване 🙂

 • V

  Малко до продължа офф топика. Когато виждам дадени личности, включително шефове на големи организации и политици да “ползват” НЛП техники, ми става смешно. Когато знаеш, че някой целенасочено се опитва да те манипулира. А тук НЛП има по-скоро такава цел, а не “качествена комуникация”. Та в такива случаи винаги ми е ставало смешно. Защото тези хора, тогава, много често изглеждат като извадени от книга.

 • Много точно сравнение “като извадени от книга”.

  Това е раликата между това да разбираш нещо и това да го прилагаш.

  Веднъж по този повод ми се наложи да говоря с много запален фен на НЛП, с който обсъждахме методите в този тип подходи. В диалога предприех тактиката да бъда максимално открит и прям, а не да използвам някакви техники, защото именно тях обсъждахме и би било проява на лош вкус. Обратно на моя подход човека отсреща се опитваше да използва всичко което знае за НЛП.

  Наистина не беше приятна гледка. Чудех се да се смея ли или да плача :)))

  Темата е много интересна и има още какво да се каже, но наистина ще спра до тук.

  Хубава вечер

 • Anonymous

  От ВасИ

  Последните ми 7 days в 60 секуни. Не отивам никаде.. за т’ва отивам навсякаде!Оказвам се и тука.. и тука.. и тука.. …и тука. Ден 1.. тегав, мноо тегав. И после кво стаа.. Уоооу чай че мноо стана! Друг ден. Срещам некви хора тръгнали нагоре. Стигаме горе – еее то било мноо красиво бе!.. То и тя беше тая вечер ама тва е друга история.. Както и да е.. Ставам, взимам стоп, стигам морето, хапвам нещо и намирам колело във водата. Сам съм.. няам никъв кеш.. ама НИКЪВ кеш! Зат’ва мия ТИГАНИИ .. Знаам бе то нещо страшно.. Губя се, но се запознавам с тоя пич.. вика “Има пааарти!Тряа се напрайш малко по-така..” Е кво по-така бе братче?! Поне тва де.. махнах и на нея перуката.. Нов ден, нова вечер ..НЕ ..НЕ ..НЕ ..НЕ ..НЕ ..НЕ.. После ДА ..ДА ..ДА ..ДА ..ДА ..ДА .. и после “Искаш ли да се запознаеш с нашите?” Ааа .. сори тряа тръгвам! Колело, кола, влак и после тва място с тва момиче вътре.. Викам й аре ща намера в фейсбука.. Тя вика “Ква книга е тва?!” Зат’ва й пиша някъв номер. Бърз душ и съм пак нагоре. Надолу ше се върна сутринта, училище почвам след малко.. ама кой знае може нещо да стане преди тва. ГЛУПОСТИ! 100 PRO нещ0 ше стане преди тва! 😀

 • Добре дошла Васи!

  Благодаря, че си се наела да напишеш целия текст на рекламата тук. Това е един от най-често задаваните въпроси за тази реклама 🙂

  Искам само да отбележа, че откакто V предположи, че една от идеите е в последното изречение да се чува повече “броя” вместо “про” и аз започнах да го чувам така :)))))))

  Може би в крайна сметка всичко опира до нагласата 😉

 • Anonymous

  А на кой е гласа от рекламата?

 • Здравейте!

  До колкото разбрах гласът е на WOSH MC, но честно казано за мен не е много познат като име и немога да дам повече информация 🙂

  Хубави дни!

 • Anonymous

  Creative Director:———- Yordan Zhechev (DDB Sofia);
  Group Account Director:—– Iris Perraki (DDB Athens);
  Planners:——————- Pantelis Venetikidis (DDB Athens) and Jeroen Matser (DDB London);
  Director:——————- Jan Gleie (Copenhagen);
  Director of Photography:—- Frederik Jacobi (L.A.);
  Post-production+Editing:—- Duckling(Copenhagen);
  Production Company:——— K&G (Athens), Made in Lisbon (Lisbon), Omikron(Athens);
  Producers:—————— Savvas Houliaras (Athens), Joao Beirao & Silvia Reis (Lisbon);
  Hero:———————– Lior David Cohen (Copenhagen)
  Bg voice:——————- wosh MC

 • Благодаря за подробната информация! Чудесно включване- този списък може да послужи на някой от рекламната област ако иска да наеме наистина качествен екип за рекламата си 🙂

 • Anonymous

  Има прекалено много английски думи. На 15 години съм, обаче тази реклама ме накара да се откажа от кроасаните. Другата причина е, че са много вредна храна.

 • Вноса на чуждици тече с пълна сила през последните години. И на мен не ми харесва това използване на чужди думи без да има практическа нужда (ние си имаме достатъчно в повечето случаи).

  Интересно че те е отказала. Тя таргетира точно твоята възрастова група (ти си интересно изключение). Това, че са вреди е много добър аргумент. Антитезата е че не са по-вредни от кифла с мармалад да кажем и редица други продукти.

  Все пак се радвам да чуя едно наистина различно мнение на фона на общото. Свежо е!

  Хубави дни!

 • Anonymous

  Става, но не може да ме накара да си купя кроасан xD

 • Благодаря за мнението ти! Наистина рекламите имат различно въздействие върху потребителите, а в крайна сметка тяхната цел е да продават продукта. Просто понякога повечето потребители не биха си купили продукта, което прави рекламната кампания неуспешна. Ако, обаче има един солиден процент хора, които биха си купили продукта, подтикнати от рекламата, тогава можем да кажем, че екипът по комуникационна политика си е свършил работата 🙂 Винаги резултатите се измерват за всеки от потребителите, но анализите се базират на процентното съотношение 🙂

 • Anonymous

  “Сто про нещо ще стане преди това” – по тази фраза ви открих. Гледах едно повторение на господарите, където леко се избъзикаха с тая фраза. Много ме дразни.

  Рекламата не ми харесва. Аз съм на 25. Определям се като малко над тийновете, обаче… хич не ме кефи.
  Имам чувството че тоя който говори това е дрогиран, барабар с режисьора и тези, които са одобрили тая глупост. Севън дейс винаги са се излагали с рекламите. На предишната се виждаше младеж с повече косми под мишниците отколкото по главата.

  Прехвалихте я.
  За мен това е 100 про тъпотия!

  Рекламата не е нищо особено, дори с тоя текст и аз й вдигам рейтинга – няма лоша реклама 😀

  Но иначе – за мен лично рекламата на чипс Лейс с двамата старци, които се избиват, спъват и т.н. е една от най-добрите, излъчвани в България.

  А като цяло поредицата реклами на Bud Light ме кефи най-много.

  Преди нея е “There are some things money can’t buy. For everything else there is MasterCard”

  Много гледате bTV – сменете канала или се разходете в интернет извън блоговете.

 • Здравей,

  За мен лично 25 не е “малко над тийновете”, но все пак зависи от това как се чувства човек 😉

  Рекламата има много почитатели в България и това е факт, който лесно може да се забележи. Това означава, че до определена степен е постигнала целта си и може би ти не си сред таргета на хората, които са я правили.

  И на мен това не е идеяла ми за реклама, но уважавам труда на колегите и не бих се изказал толкова остро.

  За Лейс вкусовете ни малко се разминават, но за Bud Light си абсолютно прав. Наистина е удар в десятката и аз също много ги харесвам.

  Почти не гледам телевизия, а и рядко чета блогове. Чета най-вече тези, който са в рийдъра ми, но от работа не ми остава време за много други. Като цяло не съм привърженик на прибързаните и необосновани твърдения, защото в много от случаите може да се окажат погрешни, тъй като са на база на прекалено малко информация 😉

  Въпреки, че сме на различни мнения виждам аргументите в твоята позиция и трябва да ти кажа, че до определена степен имаш право.

  Благодаря за адекватния коментар- той обогати още повече материала :)))

  Хубави дни

 • Anonymous

  Пак съм аз.
  Айде.. съгласявам се, че не съм малко над тийновете, а е повече. Няма да споря. Иначе до найнТИЙН си тийн, и нямах предвид търтийн 😀

  Ето ти още една реклама, може да ти хареса, защото е в стила на 7 Days – без никаква връзка:

  “Трудно ми е. Вафли? Не. Шоколад! Честит вторник! Аз празнувам сряда.”

  Като най-неадекватната реплика в тая реклама определям “трудно ми е”.

  И не се притеснявай – имаме различно мнение, знам.
  Аз уважавам мнението на всеки, защото всеки има различни вкусове и предпочитания.
  Да, аз не съм им в таргета на рекламата, но си купувам тия кроасани отдавна просто защото ми харесват, а не защото ги рекламират.
  Купувам ги, откакто се подвизаваха под името Smaky.

  🙂 олеее, май съм доста старичък 😛

 • Прав си определено- тази реклана наистина и на мен не ми се нрави. Не толкова заради текста, а заради това, че по принцип не си падам по толкова инфантилно поведение, което се демонстрира там.

  Между другото и аз си ги купувам, и аз също не заради рекламата :))). Според мен обаче нищо чудно някой тийн да го е направил само за да каже пред дружките си “Събуждам се и ето..” и да се изфука например.

  Ако си на 25 сме набори ;), аз съм си дал някакви по-широки рамки… до към 50 ще казвам, че не съм стар, а после ще се повиша в чин Чичко или Батко ;D

Give a Reply