15 May

NLP. Комуникацията не е равна на НЛП

[sg_popup id=1]

Отдавна се каня да посветя един материал на НЛП (NLP- Neuro- linguistic programming). Има доста изписано по темата и това породи колебанието ми. Точно заради това в края на материала ще дам линкове към статии на мой колеги блогъри, които смятам по достатъчно добър начин са описали основните компоненти, техники и похвати в тази придобила популярност напоследък методология.

Това, на което ще обърна внимание в статията е по-скоро начина на възприемане на подобна техника от хората, които по един или друг начин служебно са задължени да провеждат комуникация с клиенти на различни нива, а и на тези, за които НЛП е начин да направят живота си по лесен и приятен.

По мой скромни наблюдения болшинството от хората, които са фенове на тази техника я възприемат като панацея за всичко свързано с комуникацията и отношенията между хората. Дори съм ставал свидетел на такова преекспониране на техниките описани в някои от книгите за НЛП, при което събеседникът ми започва съвсем умишлено и целенасочено да си служи с тези похвати почти през целия ни разговор. По принцип не виждам нищо лошо ако човек, който е овладял подобни техники за въздействие ги използва, но за съжаление повечето случаи не са такива. Много хора са склонни да повярват, че само след като прочетат една от тези книги с по-дебелите корици от съдържанието и вече могат да се нарекат експерти или можещи в дадена област.
Искам да апелирам към хората, които се занимават с НЛП или тези, които имат намерение да го правят наистина да осъзнаят важността на промените, които трябва да настъпят в начина им на мислене и оттам на действие, за да има ефект една подобна техника.

НЛП е наука за нещата в комуникацията такива каквито винаги са били в нашата цивилизация. Винаги е имало оратори и увличащи масите след себе си личности, винаги е имало обаятелни персони, които с един разговор са постигали невероятни успехи в различни области. Аз преоткрих редица от похватите, котио съм изграждал през годините на работата си при преговори с клиенти в НЛП. Това ми помогна да осъзная, че нещата в НЛП могат да са много полезни, но само на тези, които положат достатъчно усилия и време да се усъвършенстват в тази насока.

Другото, което не ми харесва в НЛП култът, е че НЛП в смисъла, котио му придават неговите крайни последователи се е превърнал в същината на комуникационните ни възможности и представи в универсалната формула за връзката между две човешки същества. Аз не мисля така. Мисля, че комуникацията между хората е толкова сложно нещо, че все още никоя наука неможе да си присвои правото да господства над тази област от живота ни.

Аз предпочитам вместо термина НЛП да изплолзвам „добри комуникационни умения”. Както не един известен футболен треньор е казвал-  няма позиция Playmaker, тя е измислена от медиите-  това е просто добър халф. Така стоят нещата за мен и НЛП, няма НЛП-  това е добър начин за комуникация.

Ето и обещаните линкове към статии:

За колко време можем да овладеем хватките на НЛП?


Котви (НЛП)

Блогът за НЛП


А това е линк към Института по НЛП в България:


НЛП БГ