07 Jun

Маркетингови проучвания.. в България

[sg_popup id=1]

Преди известно време се занимававах с продажбата на маркетингови проучвания. Проучванията са онлайн базирани и в този смисъл доста иновативни за България. Като цяло в сравнение с мастодонтите на този пазар нашата услуга е на добро техническо, качествено и ценово ниво. Въпреки други субективни фактори, които оказват влияние на пазара и на търсенето на услугата продажбите не вървяха добре. Монетата както винаги има две страни. Едната е грешката, която допуснахме ние като фирма, която пробива на деден пазар с нова услуга. Нямахме никакви инвестиции за реклама или други мероприятия, които биха ни създали потенциялни клиенти. Нямаме и ясно изразена стратегия за постигане на пазарен дял. Но това на което искам да обърна внимание са причините за фирмите в България да не инвестират в проучвания на пазара. Ако кажа, че съществува определена доза невежество и неразбиране на ползите за което не са виновни само фирмите, които предлагат маркетингови проучвания няма да излъжа. Но в крайна сметка клиентът винаги има право.

Аз имам друг поглед върху нещата. Всъщност за да може такава услуга да пробие на българският пазар, а както и на всеки друг тя просто трябва да носи полезност за клиентите си. Аз твърдя, че на консервативен и предвидим пазар като този в България с изключение на много малко браншове найстина не са му необходими пазарни проучвания. Те биха били загубена инвестиция. Не е самохвалство мението на повечето инвеститори, които казват, че познават пазара и конкуренцията си. Те са презирани от така наречените маркетолози (да не говорим, че проучванията са само част от маркетинг микса и тези хора нямат особено основание да се наричат маркетолози, но това е тема на друг разговор), но въпреки всичко с или без така наречените маркетолози бизнесът им върви по един и същ начин, което доказва още веднъж, че те нямат нужда от подобна услуга. И не инвеститорите трябва да променят мисленето си най- малкото, защото винаги е по-лесно да даваш акъл на друг какво да прави, а маркетинг специалистите трябва да променят услугата си така, че тя да бъде използваема и полезна на пазара. Ето няколко стъпки, които според мен ще бъдат полезни в тази насока: 


1. Маркетинг проучване комбинирано с реклама на съответната фирма. Несъмнено след като фирмата заплаща за допитване до таргет групата си е добре да се извлече и директна полза от това. Логото на компанията трябва да присъства в проучването и е хубаво да предтсвлява линк към официалната страница. Наскоро на една среща ме попитаха дали това нема да соведе до изкривяване на резултата от проучването. Отговорът е: Да. Това ще доведе до изкривяване на данните от проучването в посока на съответната фирма. Какато обаче вече казах, пазарът в България е малък и проучване само с цел достигане до глобална и чиста информация е необосновано тъй като пазара е ясен в някои сектори (колкото и да не им се иска на някои мой колеги маркетолози). Не трябва да се пренебрегва и рекламното влияние или шум, както искате го наречете на други продукти от същия бранш и възможноста клиенат да припознае конкурентите ви в вашето проучване. Така само ще направите безплатна реклама на конкурецията и няма да използвате отдалата ви се възможност за комуникация с настоящите и бъдещите ви клиенти.


2. Метод за комуникация– освен реклама и набавяне на информация за пазара проучването е и диалог. Нека е структуриранои така и в него да присъстват такива въпроси, които да създадът впечатлението, че мнението на потребителя се иска за да се подобри живота му благодарение на съответната марка, а не само да се определи да ли да си отеделят 20 или 25 тона фастъци за шоколадовата вафла това лято в прозиводствения отдел на фирмата. Може да се опитате хората цели или натрошение да бъдат фастъците. За фирмата може това да има по-малка инвестиционна стоиност и значение, когато клиента си вземе новата вафла с цели фастъци ще си кажа: ” Хмм.. точно както я исках.. “. В България хората много обичат да дават мението си за това как да стават нещата, но малко от фирмите са осъзнали ефекта от вниманието което ще обърнат с проучванията върху пазара си.