14 Aug

Цена на SEO в България. Каква е цената на оптимизацията за Google?

[sg_popup id=1]

Колко струва оптимизацията за Google?

Първите въпроси, които всеки задава са: Колко струва оптимизацията заGoogle? Каква е цената на SEO? Колко време ще отнеме да съм на първа страница в Google?
Пазара на SEO в България е все още млад и има доста фирми, които тепърва узряват за идеята. Младия пазар се характеризира и с широк диапазон от решения, цени и начини да се представи услугата или концепцията за изпълнение.
Цената за оптимизация в България най-често се определя на ключова дума или фраза. Всяка дума или фраза имат своя конкуренция в съответната нисша. Цените са най-често на месечна база. В 90% от случаите сумата се предплаща, а договорите варират от два-три месечни до едногодишни (рядко са с по-дълъг период). При по-качествените и доказани изпълнители изключително се залага на работа в дългосрочна перспектива, като обвързаността с плащания на места достига до 4 месеца напред.

Тази статия беше актиализирана на 21.01.2016 с:

 • Видео

Преди да започнем с цената обаче трябва да сме наясно дали сравняваме едни и същи услуги?

Това е важно, тъй като на пазара има както единични играчи които предлагат некачествена услуга, така и солидни екипи от 10-20-30 специалиста в различни сфери на Интернет маркетинга, които могат да предложат услуга на световно ниво.
Ето един цитат от статията Как да изберем надеждна SEO фирма по цената, ако нямаме познания или те са базисни?, която също можете да погледнете:

 [pullquote]Защо „one man show“ SEO оптимизацията не работи?

 • Бизнес модел: Той се рекламира като „СЕО гуру”, но зад сериозната работа стоят сериозни хора, които в една фирма могат да се заместят когато някой излезе в отпуск, разболее се и т.н. Или просто когато дойдат много нови клиенти на куп. Какво мислите че се случва с работата по сайта Ви тогава…  вече се досещате…
 • Същинска SEO работа: (виж предходния) Вече се досещате че същинската работа се върши не от екип, а от 1 човек. Казва се Петър и е 2-ри курс студент, който ще Ви „сеоса“ (термин, който скоро чух!) сайта за 2 часа между лекциите и после ще отиде да го полее с колегите. Междувременно може да пусне някой супер „як“ автоматичен софтуер, заради който в последствие Google да накаже сайта Ви.
 • Изключение: Човека трябва да работи максимум за 1-2 големи клиента за да върши качествена работа и да си докарва пари повече от сервитьорка в София. Ако такъв SEO специалист работи за 200-300 лв, бягайте от него, защото SEO-то му не работи!

 

 

[/pullquote]

За нас минималния екип, които трябва да работи по SEO на един сайт се състои от:
 • Специалист, които да може да направи On Page одит на сайта Ви и да предложи куп промени, важни за Google и другите търсачки
 • Линк билдинг специалист, които да отдели сериозно време в търсене и изграждане на мрежа от релевантни линкове към сайта Ви, при това такива, които да не му навредят
 • Копирайтър, който да създава качествени и уникални текстове, които имат и вирусен потенциал
 • Не на последно място проджект мениджър, който да координира екипа и същевременно да отговаря на всичките Ви въпроси
 • Може да има и още членове на SEO екипа, но ще се спрем до тук за да покажем неработещи SEO модела на база минимума, който ни е известен

Каква е цената на SEO?
Цените за оптимизация за Google
Класификация на цените на SEO услуги
Цените на ключова дума/ фраза в момента варират от 10 до 200 лева на месец. Важно е да се отбележи, че цените трябва да се смятат като средни на месец за 1 ключова дума, тъй като в разнообразието от оферти човек често може да се подведе.
Тъй като е възможно цените да варират в зависимост от трудността и конкуренцията в дадена нисша трябва да отбележим, че тук ще разгледаме до колкото е възможно среден вариант на трудност на изпълнението. Изключваме думи с висока конкуренция, както и дългите фрази с по-лесно постижими резултати, като “качествени адвокатски услуги в Пловдив” например.

[icon image=”bar-chart” size=”medium” cont=”yes” float=”left”]И така, какво получават клиентите в общия случай (цените са на ключова дума за един месец):

 • 10-30 лв– тук важи принципа “за толкова пари- толкова”. Често се прибягва единствено до автоматизирани и “черни” методи на работа. Резултатите са съмнителни, дори могат да навредят на сайта (наказание от google). Най-често в този капан попадат неопитни фирми, които не оценяват реално стойността на услугата, не я разглеждат като инвестиция, а като разходи и следователно най-ниската цена им се вижда най-добра. За съжаление повечето фирми се парят поне по веднъж или дори повече пъти от “евтиното” SEO.
 • 30-50 лв– в този ценови диапазон е възможно да намерите качествен изпълнител. Зависи обаче за какво ви трябва. Ако сте в нисша със сравнително ниска конкуренция за тази цена може да получите прилични резултати и задържане във времето. Все пак имайте предвид, че обикновено нисшите с ниска конкуренция не са печеливши още повече в малък пазар като нашия и рано или късно ще ви се наложи да плувате с големите риби, а тогава ще трябва да смените и фирмата за оптимизация.
 • 50-100 лв– качеството струва пари. Най-ценния ресурс в SEO е експертното време и ресурсните възможности на изпълнителя. В този диапазон ще намерите добре подготвени специалисти с добри ресурси, които отделят реално човешко време за да свършат работата по възможно най-добрия начин. На тези цени в България може да се намерят фирми, които да отделят време и внимание и да изградят стратегия специално за вашия сайт. Може да се борите за най-конкурентните ключови думи и да гледате на оптимизацията като на инвестиция, която ви се връща в пъти.
 • Над 100 лв– тук ключовата дума е “ценова рентабилност”. Определено ще получите качествено обслужване за тези пари, това е без всякакво съмнение. Стара максима е, че специалистите си знаят цената. Единствения въпрос тук е дали цена от над 100 лв на дума може да се оправдае като инвестициявъв вашия случай. В България има сектори, в които биха дали и повече, но те се броят на пръстите на едната ръка, а останалите ще бъде неоправдан риск.

[icon image=”road” size=”medium” cont=”yes” float=”left”]Колко време ще отнеме оптимизацията?

Знаете ли кой може да ви гарантира първа страница в Google? Аз знам и ще ви кажа- Google (но и това не е сигурно).
Често хората искат гаранции за резултати. Ако отидете в сериозна фирма за SEO няма да ги получите. Но има места където ще ви затрупат с тях докато не.. подпишете договор. Тогава се започва с оправданията, но на тях няма да се спираме сами ще ги чуете.
Както казахме горе всяка дума има своя конкуренция и трудността за постигане на първа страница е различна. За да имате обаче някаква представа за сроковете за постигане на резултати, ето три периода и конкуренцията, която може да преборите до върха в техните рамки:
 • До 1 месец– тук може да очаквате добри резултати само ако се намирате в сфера при която почти няма търсене, респективно и конкуренция. В този случай дори може да прекратите оптимизацията след 3 месеца, защото е твърде възможно тези усилия да ви бъдат достатъчни за челни позиции шест месеца, а защо не и година напред (ако конкуренцията не се активизира).
 • От 1 до 3 месеца– средна трудност. Честно казано дори много конкурентни думи са падали в неравен бой за този период, но такива обещания биха били неразумни. При всички положения за огромната част от нисшите в България за подобен период може да се очаква ако не 1-ва страница, то поне влизане в топ 3 и от там атака на върха. След 3-тия месец оптимизацията е препоръчително да продължи за да не отиде целия труд на вятъра, тъй като конкуренцията не спи.
 • От 3 до 7 месеца– голямото състезание. Тук борбата е безмилостно жестока. Почти като във Формула 1 всеки сантиметър и стотна са от значение. Например думата “лаптопи” е такава, която със сигурност ще отнеме повече от 3 месеца. След 7-мия месец дори при много добри резултати е задължително работата да продължи, тъй тези зад вас дават мило и драго за да ви видят как им дишате прахта.
Разгледайте нашите цени за SEO и PPC реклама:

Ето линк към SEO услугата ни.

Ето линк към Google AdWords услугата ни.

Ето линк към Facebook Ads  услугата ни.


[icon image=”globe” size=”medium” cont=”yes” float=”left”]Цената на SEO по света

Тук искам да ви покажа едно видео, което създадохме за друга наша статия, но е много актуално по телмата, тъй като показва цените на SEO по света. Проучването е на SEOmoz и обхваща над 500 фирми от Европа, Азия и Северна Америка:

Забележка: Стартова позиция. Съвсем не е без значение с какъв кон отивате на състезание. Ако сайтът ви е стар и без големи възможности за необходимите за оптимизация преобразувания няма как да очаквате чудеса. Ако сайта ви е морално остарял дори да получите добри позиции, пак няма да имате възвращаемост на инвестицията, тъй като хората няма да имат доверие във вас и няма да станат ваши клиенти. Ако сайта ви е много нов и почти “непознат” за търсачките ще е трудно да преборите мастодонти, които google познава от 10 или 15 години. И т.н. и т.н.

[icon image=”phone” size=”medium” cont=”yes” float=”left”]Заключение.

Определете какви са реалните нужди и конкретните групи от хора, които искате да намират страницата ви в Интернет. Отделете бюджет, които ще ви стигне поне за 6 месеца с избраната от вас фирма за SEO. Изберете цената на услугата така че при постигане на резултатите да имате реален шанс да си върнете направената инвестиция. Искайте оферти и мнение за сайта ви- никой няма да ви откаже. Комуникацията е най-добрия начин да подберете правилния партньор. Помнете- евтиното излиза скъпо, а скъпото не винаги си струва- целете се в златната среда за да имате успех.