08 Jan

Плюсове и минуси на SEO и реклама в Google

Както се досещате има някои съществени разлики между двата варианта. Всеки от тях има плюсове и минуси. [sg_popup id=1]

 

SEO (Google оптимизация)

AdWords (Google реклама)

Предимства

Предимства

Трайно присъствие в класирането

Бърз резултат

Неограничен брой кликове

Плащане само при клик

Стойност за сайта след прекратяване на работа

Показване само при  търсене на качествени ключови думи

Повече доверие от страна на потребителите

Статистика за похарчените пари за всеки клик и дума

Трафик от референтни сайтове

Стратегия за лендинг страниците, които привличат клиенти

Повишаване качеството на целия сайт

Стратегия за развитие на целия сайт

Недостатъци

Недостатъци

По-бавни резултрати

Сайта не се показва след като се спре рекламата

Няма 100% котрол върху Google и съответно 100% гаранции за постигане на резултатите

Не натрупва стойност върху сайта

Относително по-висока цена

Брой кликове ограничен от рекламния бюджет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обобщено оптимизацията дава много повече стойност на сайта и постоянни във времето резултати. Когато сайта получи предно класиране, той започва да трупа кликове, които не се заплащат допълнително и техният брой е неограничен. За сметка на това изисква повече време, а и няма абсолютна гаранция, че сайтът задължително ще се класира на първа страница.

При рекламата нещата са почти на обратно. След пускането на рекламите, сайта веднага се класира на първа страница и получава кликове, като степента на котрол и измеримост е на много високо ниво. Недостатъкът, е че при спиране на рекламта не остава никаква натрупана стойност. Тук имаме и ограничение от рекламния бюджет, когато той свърши и рекламата спира да се показва.

 

Какво да изберем?

 

Кога да изберем да оптимизираме сайта си? SEO е подходящо в случаите, когато ще се работи по фрази, които са основни за дадения бизнес. Това са думи и фрази, с които са основополагащи за бизнеса Ви. Търсете думи основно по два критерия:

-Думи важни за бизнеса Ви

-Думи по които сайта не се класира добре

Ако имате дума, която Ви носи клиенти, а сайта Ви се класира на 4-та страница, то какво ли ще стане ако постигне 1-ва страница в класирането?

Да предположим, че имате сайт за закупуване на самолетни билети. Именно тази фраза би била подходяща за оптимизация. Ако наблягате на продажби на самолетни билети до Испания, може да се спрете на „самолетни билети Испания”, като ключова фраза. Така ще избегнете по-голямата конкуренция и същевременно ще получите по ценни кликове. Целта тук е съотношението между конкуренция и атрактивност на думата за оптимизация да е оптимално. При положение, че продавате предимно билети до Испания, но 90% от продажбите са на билети до Барселона, тогава може да сведете фразата за оптимизация до „самолетни билети Испания- Барселона” или „самолетни билети Барселона”, или „самолетни билети София- Барселона”. При моментно класиране на сайта на 3-та страница и няколко продажби седмично със сигурност трябва да очаквате ръст на продажбите при постигане на 1-ва страница.

 

Кога да изберем платената реклама в Google?

AdWords е подходящ в следните случаи:

Когато искате бързи резултати– имате спешна кампания и нямате време да чакате SEO да покаже ефект. Забелязвате добра бизнес възможност и имате нужда от мигновен прилив на посетители към сайта Ви, които се инетресуват именно от дадения продукт, услуга и т.н. Съществуват и регулярни кампании, като least minute смолетни билети напирмер, това също е случай, който се нужда от бърза реакция и Google рекламата е перфектно решение в случая.

Имате силен продукт или услуга– целта е да се получи директен приход от рекламата. Например пускате страхотна промоция за билети „София- Барселона” и предвиждате голям процент продажби. Рекламата ще донесе посетители, които търсят именно този тип транспорт и дестинация.

Имате много разнорнодни думи, по които искате качествени посещения– в този случай SEO ще бъде прекалено скъпо и нерентабилно. Да кажем, че имате магазин за модни аксесоари на известни марки с голям асортимент. Хората познават брандовете и търсят директно каквото им е необходимо. AdWords рекламата е идеалния начин сайта Ви да достигне до всички тези хора, търсещи различни неща.

 

Комбинирано използване.

Има фирми, които доста интелигентно използват и двата типа реклама. Кога това е обосновано?

Да кажем, че имате онлайн магазин за аксесоари и предлагате голям асортимент от стоки. Имате чанти, потрфейли, шалове, очила, накити на различни марки, някой повече, други по-малко известни. Както стана дума по-горе в този случай, тъй като голяма част от хората ще търсят конкретни стоки, като „Шал dolce & gabana” или „кожена чанта lacosta” и т.н. е много по-подходящо за този тип потребители да се използва платената реклама в Google AdWords. Така могат да се направят отделни кампании за 10-20 или 50 продукта и веднага да получите таргетирани посещения за тези продукти.

Продавайки качествена стока обаче, Вие бихте искали и търсещите само „кожени чанти” или „слънчеви очила” да намират сайта Ви. Именно за тези големи групи от продукти, които ще останат основата на бизнеса Ви за дълъг период от време и които съдържат в себе си много подстраници с продукти е рентабилно да оптимизирате сайта си за Google, чрез техниките на SEO.

 

Със сигурност ще се сблъскате с още много и различни върпоси. Ще се радваме да отговорим, не се колебайте да се свържете с нас, чрез някоя от контактните ни форми или директно по телефона.

 

Разгледайте цени за SEO (оптимизация за Google) и параметрите на самата услуга.

Разгледайте цени за  AdWords (платена реклама в Google) и параметрите на самата услуга.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *