15 Jul

Google, Google, Goolgle.. Qwant- глътка въздух

Google това, Google онова. Не ви ли е писнало? Сякаш няма друга алтернатива. Ама те са добри и за това успяват, ама нали доброволно всички тичат в Google? Ами да, но- който жертва свободата си заради спокойствието, накрая губи и двете. [sg_popup id=1]

Във всяка сфера има монополи, но в Интернет търсенето нещата стоят друго яче. Уж имаме свобода и мрежата е шанс за „малките” да бъдат видени и чути, но самата тя е узурпирана от години. Доминацията на интернет търсачката Google е ужасяваща и нараства всеки ден. Обвързаността с нея също.

Уж като мерки за сигурност или по-голямо удобство във времето се вграждат редица „връзващи” ни за Google приложения, които умело се вграждат във вече изградената машина. Искаш по-добро класиране- напправи си профил в G+ и започвай да отчиташ социална активност. Искаш акаунт в Google- дай си телефона. Искаш различни услуги да са съвместими- направи ги всички с Google приложения.

Google заснемат улиците, вече може да се разходиш виртуално в София и да стъпишна места, където иначе не би отишъл. Сега започват да снимат и горските пътеки с новата програма на Google. И всичко това изглежда хубаво. Въпросът е- има ли нещо абсолютно добро в този свят? Та нали и разделянето на атома е било белязано с възторг и много позитивни очаквания. Можем ли да контроираме нещата, които създаваме?

Искаш телефон съвместим с всичките ти Google приложения- вземи си HTC и използвай Android.

Всичко звучи много добре и до голяма степен наистина е добро. Въпроса е на къде сме тръгнали?

Много хора ще кажат- е да ама никой не те кара на сила, нали? Или- нали вие си изкарвате парите именно с оптимизация за Google и управление на Google AdWords.

Да, така е, човек доброволно използва тези услуги и да, наистина ние си изкарваме хляба с това.

Въпросът е- на къде сме тръгнали? Какво става, когато имаме такава огромна сила без конкуренция или точка на противодействие?

Ето какво правят французите (интернет търсачката) :

www.qwant.com

Търсачката предлага интересна визия и функционалност. При търсене резултатите се подреждат в 4 колони по категории на сайтовете свързани с отделни типове медии:

–          WEB- страници алл оувър дъ уеб

–          NEWS- новинарски

–          SOCIAL- социални медии и мрежи

–          SHOPING- сайтове с търговска насоченост

Над тези четири колони в един ред са разположени видеа по темата.

Всичко това е разположено в таба „SEARCH”, които се зарежда автоматично при търсене от първата страница. До него са разположени други два таба:

–          MEDIA- показва Ви резултати от търсенето Ви във вид на медиа файлове.

–          PEOPLE- показва Ви хора или профили на хора (понякога и фирми) свързано с  търсеното от Вас.

Без да сме проучили в детайли ефективността на сърч алгоритъма на търсачката, първите ни впечатления са повече от положителни.

Свободата се свързва най-вече с възможността за алтернативни решения. Защото ако нямаш избор, нямаш и свобода, освен тази да не правиш нищо, което е другата алтернатива на „единствената”. Проекти като Qwant са лъч надежда за диверсификация и в този смисъл увеличаване на свободата в Интернет пространството.

Ето защо приветстваме проекти като Qwant.com