15 Jan

Как да изберем SEO фирма по цената? 8 SEO услуги които НE работят.

Как да изберем надеждна SEO фирма по цената, ако нямаме познания или те са базисни?

 
[sg_popup id=1]
Колкото и да е трудно има няколко очевидни фактора, които може да проверите преди да наемете SEO фирма за оптимизация на сйта си. Това са очевидния бизнес модел, които стои зад ценообразуването на фирмата, както и размера на екипа, който ще работи за Вас. Защото всеки един бизнес модел има една цел – ДА ПЕЧЕЛИ и всяка работа по оптимизацията има една цел – САЙТА ВИ ДА Е НАПРЕД В ГУГЪЛ (и да печели от това, но това ще засегнем в друг материал).


Днес  оптимизацията включва:

 • Специалист, които да може да направи On Page одит на сайта Ви и да предложи куп промени, важни за Google и другите търсачки
 • Линк билдинг специалист, които да отдели сериозно време в търсене и изграждане на мрежа от релевантни линкове към сайта Ви, при това такива, които да не му навредят
 • Копирайтър, който да създава качествени и уникални текстове, които имат и вирусен потенциал
 • Не на последно място проджект мениджър, който да координира екипа и същевременно да отговаря на всичките Ви въпроси
 • Може да има и още членове на SEO екипа, но ще се спрем до тук за да покажем неработещи SEO модела на база минимума, който ни е известен

Тази статия беше актуализирана на 27.01.2016 с:

 • Видео
 • Мнение на експерт: Калин Каракехайов
 • Мнение на експерт: Митко Ивано
 • Мнение на експерт: Димитър Митев
 • Анкета – гласувайте!
 • Мнение на експерт: Поли Козарева

 Ето 8 SEO услуги от които да бягате, защото не работят!


 

Защо еднократната SEO оптимизация не работи?

 • Бизнес модел: Очевидно бягането от дългосрочно сътрудничество говори за съмнение в резултата от работата. Пито – платено и каквото стане.
 • Същинска SEO работа: В днешно време Google и другите търсачки търсят свежо съдържание постоянно, увеличаване на линковете към сайта във времето прогресивно и много други фактори, които по природа не са еднократни. Ето защо подобен тип работа е несериозно да доведе до съществени резултати.
 • Изключение: Възможно е да се подходи по този начин към изключително нискоконкурентни сфери и ключови думи, като „ремонт на стари шевни машини модел СИНГЕР 2230” и подобни, които реално имат много малко търсене. Ако вашия случай не е такъв, бягайте от тази SEO фирма, защото моделът й на работа всъщност не работи.


Защо оптимизацията “за 100 лв на месец” не работи?

 • Бизнес модел: Опитайте се да разделите 100 лв на месец на екипа от минимум 4 човека, изброен горе в статията. Малко ли ви се струва? Сега вземете средните заплати в IT сектора и разделете сумите на тях. И какво излиза? „Експертите” при такъв SEO модел трябва да работят за вас по 30 минути за целия месец или самите те да работят за 2 лв на час, колкото и чистачката на блока ви не взима.
 • Същинска SEO работа: Вече се досещате, че същинската работа се върши не от екип, а от 1 човек. Казва се Петър и е 2-ри курс студент, който ще Ви “сеоса” (термин, който скоро чух!) сайта за 2 часа между лекциите и после ще отиде да го полее с колегите. Междувременно може да пусне някой супер “як” автоматичен софтуер, заради който в последствие Google да накаже сайта Ви.
 • Изключение: Тук ми е трудно да се сетя за изключение. Ако ми подскажете в коментарите под статията ще го добавя ?


Защо “one man show” SEO оптимизацията не работи?

SEO оптимизация от фрийленсър
SEO оптимизация на сайт, която се прави от фрийленсър вместо от фирма
 • Бизнес модел: Той се рекламира като „СЕО гуру”, но зад сериозната работа стоят сериозни хора, които в една фирма могат да се заместят когато някой излезе в отпуск, разболее се и т.н. Или просто когато дойдат много нови клиенти на куп. Какво мислите че се случва с работата по сайта Ви тогава…  вече се досещате…
 • Същинска SEO работа: (виж предходния) Вече се досещате че същинската работа се върши не от екип, а от 1 човек. Казва се Петър и е 2-ри курс студент, който ще Ви “сеоса” (термин, който скоро чух!) сайта за 2 часа между лекциите и после ще отиде да го полее с колегите. Междувременно може да пусне някой супер “як” автоматичен софтуер, заради който в последствие Google да накаже сайта Ви.
 • Изключение: Човека трябва да работи максимум за 1-2 големи клиента за да върши качествена работа и да си докарва пари повече от сервитьорка в София. Ако такъв SEO специалист работи за 200-300 лв, бягайте от него, защото SEO-то му не работи!


Защо “ще ви върнем парите” SEO оптимизацията не работи?

 • Бизнес модел: Както разбрахте в началото на материала доброто SEO изисква ресурс от хора, които работят за пари. То включва много фактори, които не зависят от изпълнителя. За да си позволи една фирма да връща големи суми, това означава, че ресурса, които влага е много малък. Забележете че при 50% марж на печалбата, автоматично 1 успешен клиент „изхранва” 1 неуспешен. Това означава че при 10 клиента, от които има 2 неуспешни, реално фирмата губи още 2 и остава с 6 от които плаща заплатите. А в случай че недоволният клиент е голяма поръчка, може да глътне много повече от доволните клиенти.
 • Същинска SEO работа: От горното следва, че няма как такава фирма да издържа голям екип. Попитайте ги колко човека ще работят за Вас? Ние се досещаме за отговора, виж SEO модела „one man show”.
 • Изключение: Единственото изключение е фирмата да има над 90% успех и класиране на клиентите си. Всеки ще Ви каже че няма такъв монополист в България и в света. Без да имате вътрешна информация от много фирми се досещате, че при около 30 наистина сериозни SEO фирми в България и само 10 места на първа страница на Google, дори най-добрите от време на време остават в страни.


Защо “плащате за резултат” SEO оптимизацията не работи?

 • Бизнес модел: Вижте „Ще ви върнем парите” SEO модела.
 • Същинска SEO работа: Вижте „Ще ви върнем парите” модела.
 • Изключение: Единственото изключение е фирмата да има над 90% успех и класиране на клиентите си. Всеки ще Ви каже че няма такъв монополист в България и в света. Без да имате вътрешна информация от много фирми се досещате, че при около 30 наистина сериозни SEO фирми в България и само 10 места на първа страница на Google, дори най-добрите от време на време остават в страни.


Защо SEO оптимизацията от „един познат” не работи?

 • Бизнес модел: Тук бинзнес модела е в общи линии – не ми дължиш нищо и аз не ти дължа нищо. Ако една почерпка се брои за нещо, помислете че и работата отсреща няма да е много повече.
 • Същинска SEO работа: Може да отнесете някоя регистрация в директория, малко съвети за сайта и много съвети за това какво Вие да правите и как да си разпределите времето за работа.
 • Изключение: Изключение може да се направи за много, много специален човек. Ако специалиста не Ви е брат/ сестра, замислете  се какъв е кръгът му от познати на вашето ниво. Ако е няколко десетки човека, по-добре почерпете себе си с кутия бонбони и ни се обадете за да свършим работата.


Защо “направи си сам” SEO оптимизацията не работи?

 • Бизнес модел: Тук бизнес, поне в тесния смисъл на думата, няма и няма да разтягаме локуми. Докато имате време за SEO това просто означава или че работите на две места и се „пробвате” с нещо или че сте скучаещ милионер. Пожелаваме Ви второто ?
 • Същинска SEO работа: Същинската работа… оставете я за момент, трябва да отидете с колата за технически преглед. Сега сядате да работите… упс, извиняваме се прекъсването, жената звъни да вземете детето то детска градина. Връщате се и вече сте готов за работа. Еха! Имате поръчка от Пенка Петрова за два парфюма от новия ви електронен магазин! Майната му на SEO-то, той бизнеса си върви и без него, а и мача започна!
 • Изключение:  Ако сте собственик на SEO фирма 😛


Защо “ще ви изкараме на 1-ва страница за 2 седмици”  SEO оптимизацията не работи?

SEO оптимизация без успех
Неуспешна SEO оптимизация за две седмици от фирма “фантом”
 • Бизнес модел: Фантом. Това е най-точното определение за този модел. Първо защото след време сайта Ви ще стане фантом, после защото ако имаш такъв бизнес модел, трябва да можеш бързо да изчезваш и да сменяш фирмите.
 • Същинска SEO работа: Много, много, много платен софтуер и блек хет SEO техники.
 • Изключение: Тук няма изключения.


Какво работи?

Бизнес модел: SEO вече отдавна е SEM (много повече маркетинг). Всяка реклама е рискова инвестиция, като всяка реклама е с различен риск. Рекламата във вестник е с много висок риск, макар и изданията да имат профили на читателите си и аудиторията им няма да дори да предположите колко клиенти реално докарва рекламата. Един от рекламните канали с най-нисък риск е Google AdWords рекламата, това е реклама на клик и при правилни настройки може да проследите, колко точно клиенти идват за Х пари, които влагате. При SEO нещата стоят някъде по средата, т.е. това е високо рискова инвестиция, която изисква екип и струва пари за да има някакъв шанс за успех. Ето линк към SEO услугата ни.

Същинска SEO работа: Същинската работа включва часове работа на хора специализирани в отделните SEO направления. Ето примера за екип от горе в статията, които ние сме изградили при нас на практика:

Към момента нашия екип се състои от 7 човека. Нашия SEO екип по всеки един проект, по който работим включва минимум 3-4 човека:

 • Специалист, които да може да направи On Page одит на сайта Ви и да предложи куп промени важни за Google и другите търсачки
 • Линк билдинг специалист, които да отдели сериозно време в търсене и изграждане на мрежа от релевантни линкове към сайта Ви, при това, които да не му навредят
 • Копирайтър който да създава качествени и уникални текстове, които имат и вирусен потенциал при това
 • Не на последно място проджект мениджър, който да координира екипа и същевременно да отговаря на всичките Ви въпроси

Ето линк към SEO услугата ни.

Ето линк към Google AdWords услугата ни.

Ето линк към Facebook Ads  услугата ни.

Ето едно видео по проучване на колегите от SEOmoz, което показва ценовите модели на над 500 фирми от цял свят. Това идва като потвърждение на гореизброените ни тези.

Източник: SEOmoz Survey

Проучването е от Декември 2011 година, но е все още актуално. Разбира се някои от цените са претърпели промени. Освен това съдържа много друга полезна информация за SEO индустрията, типовете клиенти, размера на фирмите и т.н.

 

[socialpoll id=”2326912″]

Целта не е да ви компроментираме!

Настоящата статия макар и критична към някои от младите ни колеги освен че има за цел да предпази клиентите от избор на погрешна SEO фирма е и апел за промяна. На всеки се случва да кривне от пътя, но всеки може да се поправи. Съществуват десетки успешни бизнес модели и фирми в България, от които може да се учите.

Поканихме някои от най-големите SEO и маркетинг експерти в България, които се съгласиха да дадат своите съвети именно на такива млади предприемачи. Ето ги и тях!

Мнението на Експертите:

Калин Каракехайов от Tool.Domains: Гледайте на вашите SEO начинания или клиенти като на много дългосрочна инвестиция – ние имаме проекти, които носят приходи вече 6-7 години подред. За прохождащите в SEO областта най-важно е да експериментират върху собствени проекти. Със сигурност не бихте искали да прецакате сайтовете на шефа или на клиентите, затова първо направете неизбежните грешки върху нещо не толкова важно. Вашите лични неща са и перфектната основа за бъдещ линк билдинг. Няма как да минете без изграждането на линкове в SEO, тъй като това носи резултати и е от основните неща, които дават стойност на вашата SEO услуга и за което клиентите биха плащали.

Митко Иванов Интернет Маркетинг Предприемач: От всички изброени модели, често съм попадал на “ще ви изведем на първо място в Google” за две седмици. Ако трябваше аз да си избирам фирма, щях да провежда колкото мога повече срещи на живо и критерии номер едно щеше да бъде едно особено пламъче в очите, което показва истинско желание за решаване на проблеми. Намерете един-двама експерти, които обичат да споделят много информация безплатно на блога си и започенете да четете статиите им. Ще дойде миг, в който по неусетен начин ще започнете да придобивате самочувствие на хора, които разбират основните зависимости и закони в днешния интернет маркетинг. Ако въпросните специалисти предлагат и различни маркетингови услуги, срещнете се с тях и им задайте всички въпроси, на които не сте могли да си отговорите само четейки статиите им. Ако можете да си ги позволите експерта, наемете го поне за 3 месеца. Ако не можете, помолете го да ви препоръча човек, на който той самия има доверия и препоръчва. И винаги бъдете нащрек да не попаднете в клопките на специалисти, които предимно парадират със знания, но в действителност биха използвали вашия сайт за практическо упражнение по интернет маркетинг без предварително известен позитивен резултат. За съжаление тази индустрия е пълна с начинаещи и псевдо-експерти и колкото по-рано си изградите механизъм за отсяването на “просото” от “плявата”, толкова по-малки главоболия ще преживеете. А наше задължение е да се стараем да пречистваме и облагородяваме този бизнес с професионална работа и все повече успешно завършени кампании.

Димитър Митев от Направи си сайт!: Професионалната подготовка и развитие на оптимизатора, както и във всяка друга сфера, са необходимост и вие трябва да можете да ги покажете на своите клиенти и последователи. Както посочвайки обслужвани вече свои проекти или клиенти, така и техниките, които използвате в практиката си. В тази връзка бих ви подсказал две неща: 1. Ще ви бъде полезно да систематизирате научаваното от вас. Т.е., не залагайте само на практика, прочетени съвети и наличен софтуер за оптимизация. Отделяйте време да теоретизирате на база и на вашия опит, т.е. анализирайки добри/лоши правила, практики и техники, които сте опитали. Това ще ви даде по-бързо и по-голяма яснота за логиката на процеса, наречен оптимизация за търсачки и ще ви позволи да се надграждате като специалист, защото, както колегите са казали в статията по-горе, SEO вече изисква и SEM. 2. В работата си с клиенти се фокусирайте върху изграждането на коректни взаимоотношения. Вие работите с името си и всъщност така създавате Brand Awareness за самия себе си. Идентифицирайте нуждите на клиента си със своите и ще се изненадате какво ще ви донесе това в дългосрочен план. Успех! А, и още нещо: научете терминологията в бранша и на български, за да говорите на клиентите си на разбираем език. “Линкбилдинг” е “създаване на обратни вързки”, “SEO odit” е “Оптимизационен анализ” и т.н. Схващате защо, нали!

Поли Козарева от Маркетинг Буркан: Какво е мястото на копирайтинга в цялостната стратегия за интернет присъствие на една фирма? Все повече фирми се обръщат към професионален копирайтър, който да се грижи за текстовото съдържание, което публикуват в нета. Това е една добра тенденция, защото фирмите се фокусират върху основното – да създават добри продукти и да поддържат съществуващите си клиенти в реалността. А копирайтърите поемат функцията за общуване с целевата група онлайн и за привличане на нови клиенти през интернет. Задължителни качества на добрия копирайтър са умение да пише добре и емоционално да обяснява значението и функциите на продуктите или услугите, за които е нает да пише, но има две неща, на които според мен не се отделя достатъчно внимание и когато избираме копирайтър, и когато вече работим с него. Първото е познаването на спецификата на бизнеса и технологиите в индустрията, в която работи фирмата клиент. Тоест, говорим за компетентно писане. Второто е честното отношение към аудиторията, за която е предназначен текста. Да не се преиграва с емоциите и да се основава съдържанието на реални, измерими и доказуеми факти. Едва тогава трудът на копирайтъра ще донесе добри резултати за фирмата. И тогава, когато поведението на самата фирма в реалността не се разминава от твърденията, които тя популяризира за продуктите си онлайн.

Хубави дни!

Още по темата:

Онлайн магазин – как да го направим да продава през 2016? 6+1 канала за продажби с подробни указания.

Цена на SEO в България. Каква е цената на оптимизацията за Google?
Калкулатор за реклама в интернет
 

 

  Comments

 1. Geshata Gosh
  January 19, 2016

  Свят шарен има ги всякакви в SEO сферата, но малко са читавите фирми. Дори мисля че сте пропуснали някой и друг модел за изреикатяване, но в общи линии това са типажите, които се срещат по нашите гео ширини. Аз вече съм си патил и си знам уроците, то само с четене не става… трябвна си и опит 😉 Айде със здраве ….

  Reply
 2. ТодорМордор
  January 19, 2016

  ами пък според мен всеки има право да си ценообразува както си иска. това е услуга и всеки може да решава как да я прави, може и за без пари да работя ако искам. това значи ли че правя некачествена услуга? верно че има и мошеници ама да се слагат всички под общ знаменател също не е ок.

  Reply
 3. January 19, 2016

  Geshata Gosh За това и решихме да пишем на тази тема, защото има доста опарени, а и се създава лошо впечатление за SEO отрасъла въобще. А ако сме пропуснали нещо, ще се радваме да ни допълниш от собствения ти опит.

  Reply
 4. January 19, 2016

  ТодорМордор Няма спор, всеки има право да си “ценообразува”, но тук говорим за фукциониращи бизнес модели. Т.е. да си ценнобразува, да си ценообразува, колко да си ценообразува? Един бизнес не може да съществува с неразчетено отношение на цена/ качество и именно това за нас е сигнал, който може да послужи на фирмите да преценят, на кой да се доверят. Не си ме разбрал правилно, не искам да слагам всички под общ знаменател, това е и причината към всеки модел да има “изключение” 🙂

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *