Сексът продава. Всичко ли?

Related posts

Comments ( 8 )

 • Лично на на мене тази секс-атака от рекламите, независимо дали телевизионни или външни, ми идва доста в повече. Навсякъде се веят голи задници и цици, напомпени устни и т.н. Особено долнопробна и евтина ми се струва рекламата с голи каки по билбордовете по магистралата, е няма такава отврат. Климатик с гола кака, гуми с гола кака, бойлер с гола кака, мастика с дини и какви ли още не глупости. Тези разбирачи дето ги измислят въпросните реклами толкова ли подценяват българските потребители? Не сме всички тираджии и Глории! А пък може и да сме….

 • Здравей myhappypond,

  Благодаря ти за първия ти коментар тук!

  Именно и аз за това говоря. Последното ти изречение е много показателно. Потребителите в България не само се подценявани с тези реклами и прилагането на еротика в неадекватни варианти, но и умишлено се свалят на това ниво. За пазара рядко интелигентните и взискателни потребители са били нещо добро от гледна точка на предприемачите.

  Според мен идеята на такива заливащи ни вълни от реклами е да се промени нагласата и представите за качество и удовлетворяване на потребностите в една част от потребителите, които сега оформят мнението си за света около тях. Така когато те порастант достатъчно и представляват най-платежоспособната част от клиентите ще бъдат лесно манипулируеми и податливи на евтина рекламна пропаганда.

 • Особено ми хареса втория абзац от коментара ти. Точно така е – промиват мозъците на тинейджърите по всякакъв възможен начин и ги правят пълни зомбита. Промиват мозъците и на леличките и бабичките със сапунени сериали, за да затъпяват и да живеят живота на другите – риалити героии, сапунени героии…. Промиват мозъците и на ниско интелигентните с чалга и цици…

 • Здравейте,

  Сексът в рекламите съществува откакто се помни светът. Още в средновековието например, дървените табели над ханове и кръчми са изобразявали палави сцени за да привлекат вниманието на клиентите.

  Както се изрази Григор, “сякаш вече започват с еротични намеци да се предлагат неща на аудиторията, които не са толкова свързани с еротиката”. Това наистина изглежда като проблем, предшествано от примера за вафлата, но не носим ли всички маратонки и други спортни облека, на които пише “Just Do It”? (в превод английски означава “просто го направи” но преносният смисъл на израза е – “просто прави секс”). Лично аз не виждам нищо еротично в спортните обувки но всички виждаме слогана и си мислим – колко просто и оригинално.

  Вярно е, че напоследък рекламите станаха по-вулгарни. Наскоро видях билборд на една пицария, на която има снимка на засукана кака с акцент върху бюста й. Точно върху сутиена има надпис “сега по-големи ПИЦИ!”. Честно да си призная, колкото и пъти да гледам рекламния плакат, никога не мога да го прочета правилно:)

  Дали сексът продава всичко, което е и първоначалната идея на тази статия и последвалата дискусия – би могъл, ако е впрегнат правилно като инструмент за привличане на вниманието. Не винаги голите тела са верния път към това обаче. Еротика може да има в словестно съчетание, в цветове, в звученето на глас. Такива похвати могат да въздействат на подсъзнанието на огромна група хора без да дразнят слуха или зрението (отново ще дам за пример спортните облекла със слогана “Just Do It” покорили цял свят.

  И понеже се отнесох по темата за секса, накрая ще приключа с реален коментар за статията. Готино е че се засягат такива теми от младите хора. Радвам се, че все още не всички са с промити мозъци мислещи само за секс и разврат. С повече такива публикации рекламните агенции може и да преосмислят еднообразните си рекламни похвати и най-накрая да видим някой стойностен клип по телевизията.

 • Павка,

  Благодаря за първия ти коментар тук и за милите думи!

  Както казваш еротиката в рекламите далеч не е задължително да е толкова дразнеща, дори напротив. Но нещата могат да бъдат много по-оригинални отколкото тривиалните реклами, които ни се подхвърлят непрекъснато като на безмозъчни зомбита.

  Трябва да се намери начин ние потребителите да покажем, че искаме стоки и услуги, които ни развиват и обогатяват. Рекламите също са част от услугата (запознават ни с продукта) и те също имат своята роля в изграждането на потребителите и затова трябва да са качествени като послания.

  Дано се намерят удачни похвати това положение да се подобри.

  Хубави дни

 • Гриша,

  това, че сексът привлича вниманието не означава наистина, че трябва да се използва винаги с тази цел. Естествено, че трярбва продуктите и услугите да са представини с качествени послания, но това е само една страна на проблема. Още по-малко хора се замислят, че всички тези реклами обезмислят самия секс. Нещо, което трябва да е едно лично и красиво изживяване с любимия човек се превръща в масово и някак ежедневно събитие. Да не ти казвам какви неща ми се говорят от 14-15 годишни деца…за тях сексът е като да пиеш кафе…чак е плашещо…

  А за показването на нашата позиция като потребители – това се прави като купуваш един продукт или не (и съответно с някоя такава тема по форуми, блогове и др.).

  За съжаление кръгът е омагьосан – докато потребителите купуват стоките, рекламирани със секс, защото обществото ни е покварено – рекламите ще продължат да са си същите и да поддържат покварата в това общество…

  Хубави дни и на теб ти желая.

 • Добър ден,
  според проф. Христо Кафтанджиев секса продава всичко.
  Но уважаваният от мен професор анализира чуждестранни реклами, съответно чужди групи потребители.

  За българите секса няма същото значение каквото е за един германец, французин, американец или руснак.
  При нас Кама Сутра бе пусната на пазара само като картинки, а текста остана непознат. Текстът съпътстващ позите е по-важен, но няма как да го прочетем.
  Сексът в България е “свирка”.
  С или без шамар.

  В България колите не се използват масово за секс,
  а това означава, че не би трябвало да се плаща за подтикване на покупка с хубави момичета.
  Тези момичета са недостъпни за повечето горди лизингови потребители на автомобили.
  А другите ползват услуги на “манекенки” около главните пътища.
  Не може да си представите какви служебни коли съм виждал да спират на магистралите за секс. Надписани с името на фирмите.
  И тези хора ще ги приканим със секс ?

  Хигиена.
  Сексът в България не продава защото хигиената липсва.
  Кенефът им е тоалетна и я има в къщата – със топла вода в банята.
  За онези хора личната хигиена е висока и могат да си позволят различни мисли, мечти, покупки на стоки и/или услуги.
  Във всеки момент.

  Ако сте съгласни с мен – ще приемете и комбинацията Футбол – бира. При нас запалянковците са отрепки, които се наливат безпаметно и търсят с кого да се сбият, а не с кого да прекарат хубава вечер след мача.
  На нашите стадиони няма момичета – жени и се къса нишката.
  Няма семейства или партньори, които да се зарадват на мача и да се отдават един на друг.
  Има бира, защото мъжете знаят, че няма футбол.

  Ако сте съгласни – ще продължа с жените.
  Според мен тук те се влияят повече от мъжете.

 • Здравей Владимир,

  Благодаря, че се включваш по темата.

  Има изключителна точност в твърденията ти. Наистина българите възприемаме секса не както в чужбина. Но разликата между естетическата еротика и пошлата вулгарна порнография навсякъде е известна. Ако някъде се прилага повече първото- това формира възгледите на потребителите: един дискретен образ на голо женско тяло, осветено по определен начин, обвързано с лого или прдукт, които подчертавам ИМА ВРЪЗКА с тялто ( а не е храна или чорапи да речем) ще формира една доста добра реклама. Една кака с чорапогащник на дупки, снимана по най-неподходящия начин, рекламираща марка боя за обувки формира порнографията. И двете според мен ги има и у нас и в чужбина.

  Въпроса е кое къде се търси повече?

  Въпроса за основните ценности като хигената е наистина добро попадение. Важно е човек да има чистота физически и душевно за да търси нещо качествено.

  Харесва ми съпоставката на проблема с вечнята комбинация футбол- бира. Нещата са доста изопачени- не са в рамки, което пък ни прави нестандартни птребители 😉

  Съвсем скоро ще публикуваме и втората част на статията, отразяваща обратната страна- мъжа в ролята му на сексуален обект в рекламите.

  Поздрави,
  Вили