07 Oct

Спорт му е майката!

[sg_popup id=1] Спорт му е майката!Рекламните слогани са силно оръжие в ръцете на маркетьорите от край време. Те често се сливат с имиджа на продукта или провокират аудиторията. В спората клишетата са много и от тази гледна точка има възможност за „облягане” на традициите.

Наскоро по една спортна телевизия чух следния слоган:

Спорт му е майката!

Като цяло изразът ми прозвуча доста недодялан и целящ приближаване до аудитория с определен мироглед или по-скоро стереотип на поведение и начин на мислене. „Еди кое си му е майката” се използва по подобен на прословутото „Еврика!” начин. Дотук нищо лошо.

Въпроса, които логично следва от този слоган е: На кое му е майка спортът?

Може би това е „удобната” част от посланието, а именно, че отговорът не е конкретизиран. И така спорта може да стане „майката” т.е. „решение” на каквито там проблеми имате. Определено съм съгласен, че спортът е нещото което разтоварва милиони хора в България, а и не само, от натовареното и изпълнено с напрежение ежедневие. Но никога не съм бил привърженик на обобщаващия характер на разсъжденията в нашата мила страна.

Така „Тия са боклуци..”, „Знае се кой върти далаверите..” или „Спорт му е майката..” се превръщат в много удобен начин на мислене. В конкретния случай на телевизията и зрителите. Едните не дават решение на нищо конкретно, а на всичко и то по принцип, а другите знят кое му е „майката” и друго не им и трябва.

За мен спортът е начин да релаксирам или да вложа енергия по позитивен начин в приятно за мен занимание. Спортът и изкуството са нещата, които трябва да носят иновативната промяна в мисленето в едно общество и посланията им трябва да са насочени към новото, към бъдещето, а не да поддържат или налагат остарели стереотипи на мислене, които са доказали неспособността си да решават проблеми.

Рекаламата в случая, след като дори пиша за нея, определено е постигнала една от целите си и аз оценявам положителните страни за имиджа, който създава. Използвам я единствено за да илюстрирам какво е мнението ми за рекламата въобще като насока на развитие. Защото рекламата в момента е издигната до ниво, в което носи стойността на посланието на фирмата, която предтставя, нейния мироглед и целите, които си поставя в социален аспект. Ако хората започнат да получават истинска стойност от рекламните послания може би пак ще започнат да им обръщат внимание. Който се възползва от подобна концепция може само да спечели.

  Comments

 1. Anonymous
  October 25, 2009

  Видях рекламния слоган … простотия … чалгарщина … не ми се мисли коя е целевата аудитория, с две думи – нямам думи 🙂

 2. October 26, 2009

  Здравей,

  Благодаря за първия ти коментар тук!

  Целта тук е да се наблегне на един погрешен начин на мислене. Нещо от сорта на: “Ние сме големи майстори и знаем как стават нещата!” или нещо подобно, а всъщност самия слоган издава единствено безпомощност.

  Сещаш ли се за други подобни примери?

Comments are closed.