13 Feb

Маркетинговите изследвания- началото на пътя

[sg_popup id=1] Маркетингът като наука се характеризира със своята функция на междинна наука, помагаща на мениджърите да вземат своите управленски решения. В идеална среда маркетингът би трябвало да използва редица инструменти за извършване на анализи на ралични аспекти от бизнеса, да ги предоставя на управляващите под формата на достъпни изводи и предложения за необходими следващи стъпки. Това се постига както чрез маркетинговото планиране, за което Григор скоро написа статияа и с маркетинговите изследвания.

За жалост нерядко маркетинга се отъждествява именно само с изследванията, правени в течение на разработка на стратегията. Много често се бърка и маркетинговото изследване със социологическо, с анкета или просто допитване. В маркетинговите изслседвания има редица инстументи, изполвани за конкретните цели на изследването. Втази статия ще се опитам да обясня нуждата от такива изслевания и ще обясня по-отдалеч зародиша и идеята за тези изследвания.

За да започнем нека откроим тенденциите на новата бизнес среда.

 • Трите ключови въпроса на съвременния бизнес

-Кои са играчите?- марките, не продуктите, нито компаниите
– Кое е полето на действие? – продуктите се произвеждат във фабриките, а марките от поизводителя, търговецапотребителямедиите– Кои са правилата на успешната игра?- конкуренцията от типа post- factum вече ante- faktum. 
И така след като сме очертали една такава неконвенционална трактовка на съвремнните бизнес условия, нека да преминем към втората стъпка и да предствим основните типове бизнес философии.

 • Управленски философии

 Производствена философия– фокусира се върху минимизиране на производствените разходи
 Продуктова философия– фокус върху съвършенството на продукта
 Търговска философия– фокус върху нуждите на пазара,тук се използва реклмата
 Маркетингова философия– фокус върху изучаване на пазара и отговор на изискванията му

Нека да разгледаме по-подробно маркетинговата фолософия, която има 2 основни момента:
1. Да се изучава пазара– означава да се изучават потребителитемаркитеконкуретните и себе си;
2. Да се отговори на изискванията на пазара– означава да се вземат решения по отношение на продукт, цена, дистибуция, комуникация
Какво всъщност предлагат мартетинговите изследвания?

Те ни асистират в търсенето на отговорите на двата централни въпроса на икономиката, а именно:
1. Какво се търси? – колко, кой, къде, на каква цена
2. Какво се предлага? – колко, кой, къде, на каква цена

Функциите на маркетинговите изследвания в този смисъл са: описване, измерване, обясняване, предписване, проследяване, оценяване,…на пазарните явления. 
Това са основните идеи и цлеи на маркетинговите изследвания, предствени през призмата на условията на новата бизнес среда. Те разполагат с богат инструментариум, който в течение на времето ние от GV Trend ще се опитаме да предстваим за вас.

А вие имате ли впечатленя за мястото на маркетинговите изследвания, или опит с погрешното интерпретирене на техните функции и същност?

  Comments

 1. February 20, 2010

  Поздравления за чудесната идея.

  Два много пресни примери напоследък ме убедиха, че наистина в България маркетингът за много хора и компании се свежда или до рекламата, или до маркетинговите проучвания.

  Така че – дерзайте, лека полека трябва да обогатим представата на компаниите за маркетинг като през това време имаме нелеката задача в съществуващите условия да постигаме резултати като маркетьори 🙂

  Reply
 2. February 20, 2010

  Поли, благодаря ти за включването по темата!

  Маркетинговите изследвания са наистина крайно нужни за българиските фирми, но тази нужда е малко осъзната за съжаление.

  За сметка на това обаче, маркетинговите специалисти използват безумна част от бюджетите си за реклама от ранообразен характер и с неясна цел- просто за да отговорят на конкуренцията.

  Така се завърта колелото на абсурда- набляга се на една част от маркетинга, за да се догонят тенденциите, но не остава ресурс и внимание да се анализира и предприеме по-подходяща стратегия.

  За да рамкираме нещата, бих те попитала като специалист с практика: Какъв процент от маретинговия бюджет на фирмата би заделила за реклама (за продукт в твоята сфера)?

  Reply
 3. February 21, 2010

  Както се казва, едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто – да го направиш…

  Но принципно, най-много 25% от маркетинговия бюджет – тъй като работя в сферата на консултантския бизнес с управленски информационни системи, където рекламата е само един от използваните инструменти, и то не най-ефективният.

  Reply
 4. February 21, 2010

  Блгаодаря ти, Поли, че внесе конкретика в темата.
  Моето предположение за такъв тип продукт (информационен, консултантска услуга) до голяма степен за доближаваше до твоето число- наум бях заложила на 30%.

  Успех в реализирането на маркетинговите ти цели и оправдаването на конкретния процент, заделен за реклама!

  Reply
 5. V
  March 29, 2010

  Както вече се е заформило мнение тук. В България няма сериозен маркетинг. Нито някой се опитва да разшири маркетинговите си стратегии правилно. Такава е реалността, такива са и потребителите. При нас цари една много различна и интересна дори от маркетингово отношение обстановка. Който вложи повече в маркетинг със сигурност ще пожъне. Интересна статия! Кога ще дочакаме истински маркетинг и условия за истински маркетинг в България?

  Reply
 6. March 29, 2010

  Именно, V!

  Това май е въпросът, който всеки начинаещ и бъдещ маркетолог си задава. Отговорът е само плод на предположения, но надеждите умират последни 😉

  За маркетинга в България може да се напише не само нова статия, а специален блог 😀 Дори може да се открие отделен клон в науката маркетинг- маркетинг в България :)))

  Reply
 7. March 29, 2010

  Маркетингът е еволюционното отроче на бизнеса като цяло. Тук в България мутрите си отидоха или си отиват от бизнеса, но една бизнес реланост или модел неможе да изживее толкова бързо периода на моделиране, които би го довел до формата, която виждаме на запад.

  Ние сме част от тази еволюция и най-доброто, което може да направим е да осъзнаем ролята си и неината важност за развитието на тази наука.

  Иначе отговорът на въпроса е 43 (42 е вече зает от супер мощния компютър в “Пътеводител на галактическия стопаджия”)

  Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *