Маркетинговите изследвания- началото на пътя

Related posts

Comments ( 7 )

 • Поздравления за чудесната идея.

  Два много пресни примери напоследък ме убедиха, че наистина в България маркетингът за много хора и компании се свежда или до рекламата, или до маркетинговите проучвания.

  Така че – дерзайте, лека полека трябва да обогатим представата на компаниите за маркетинг като през това време имаме нелеката задача в съществуващите условия да постигаме резултати като маркетьори 🙂

 • Поли, благодаря ти за включването по темата!

  Маркетинговите изследвания са наистина крайно нужни за българиските фирми, но тази нужда е малко осъзната за съжаление.

  За сметка на това обаче, маркетинговите специалисти използват безумна част от бюджетите си за реклама от ранообразен характер и с неясна цел- просто за да отговорят на конкуренцията.

  Така се завърта колелото на абсурда- набляга се на една част от маркетинга, за да се догонят тенденциите, но не остава ресурс и внимание да се анализира и предприеме по-подходяща стратегия.

  За да рамкираме нещата, бих те попитала като специалист с практика: Какъв процент от маретинговия бюджет на фирмата би заделила за реклама (за продукт в твоята сфера)?

 • Както се казва, едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто – да го направиш…

  Но принципно, най-много 25% от маркетинговия бюджет – тъй като работя в сферата на консултантския бизнес с управленски информационни системи, където рекламата е само един от използваните инструменти, и то не най-ефективният.

 • Блгаодаря ти, Поли, че внесе конкретика в темата.
  Моето предположение за такъв тип продукт (информационен, консултантска услуга) до голяма степен за доближаваше до твоето число- наум бях заложила на 30%.

  Успех в реализирането на маркетинговите ти цели и оправдаването на конкретния процент, заделен за реклама!

 • V

  Както вече се е заформило мнение тук. В България няма сериозен маркетинг. Нито някой се опитва да разшири маркетинговите си стратегии правилно. Такава е реалността, такива са и потребителите. При нас цари една много различна и интересна дори от маркетингово отношение обстановка. Който вложи повече в маркетинг със сигурност ще пожъне. Интересна статия! Кога ще дочакаме истински маркетинг и условия за истински маркетинг в България?

 • Именно, V!

  Това май е въпросът, който всеки начинаещ и бъдещ маркетолог си задава. Отговорът е само плод на предположения, но надеждите умират последни 😉

  За маркетинга в България може да се напише не само нова статия, а специален блог 😀 Дори може да се открие отделен клон в науката маркетинг- маркетинг в България :)))

 • Маркетингът е еволюционното отроче на бизнеса като цяло. Тук в България мутрите си отидоха или си отиват от бизнеса, но една бизнес реланост или модел неможе да изживее толкова бързо периода на моделиране, които би го довел до формата, която виждаме на запад.

  Ние сме част от тази еволюция и най-доброто, което може да направим е да осъзнаем ролята си и неината важност за развитието на тази наука.

  Иначе отговорът на въпроса е 43 (42 е вече зает от супер мощния компютър в “Пътеводител на галактическия стопаджия”)

Give a Reply