18 Apr

Сменете канала!

[sg_popup id=1] Често сте гледали, предполагам, предавания, в които се обаждат зрители, с цел да изразят недоволството си от предаването, което гледат. Колко парадоксално! Замисляли ли сте, че светът е така устроен, че автоматично човек изправен пред избор, отхвърля това, което не одобрява. Поръчвате ли супа от спанак в заведението, оплаквайки се на сервитьорката, че не обичате спанак? Отивате ли на почивка на море, повтаряйки постоянно колко ви липсва чистия въздух и зелената трева на планината? Логично, нали? Тогава защо ежедневно гледаме примери, в които хората „потребители” гледат едно предаване, с цел да кажат колко е неприятен водещия, колко е безсмислена темата или неподходящ госта. И представете си не само гледат това предаване, а и лично се ангажират да се обадят, за да „съобщят” неодобрението си!?!


Може би зрителите не са потребители или телевизията не е продукт. Нека някой го обори! Или вероятно зрителите- потребители са отделна категория потребители? Или телевизията е различен продукт- факт! Тя е безплатна- не пречи да гледаш нещо, което не харесваш- нищо не губиш. Само енергия, която съсредоточаваш в отрицателна насока. Но е несравнимо с традиционния потребителски инстинкт за самосъхранение, който пази потребителя от това да си куп супа, която не обича и следователно няма да изяде, но ще плати.

И ето- имаме първата причина: това един продукт да е free го поставя в друга категория.

А може би хората имат нужда от трибуна, на която да изразят мнението си, ще кажете. Ще се съглася- в ролята си на зрител, човек е и оценител. Добра възможност да изкажем мнението си по всички политически, обществени, икономически, здравни, социални, забавни, междудържавни, екологични и неморални проблематики.

Нека обаче да поставя и проблема, който е в основата на написване на статията, а именно:

 
Потребителското поведение и възможността то да бъде изразено.
При телевизионната медия често се споменава, че зрителя е господар. Както и навсякъде около нас- в икономиката, при продажбите, абсолютно навсякъде. Телевизията обаче е доста удачен пример за демонстрация и изразяване на потребителско поведение и лично мнение.
 
Ето защо:

Това какво ще бъде излъчвано по телевизията се определя от това какво зрителите харесват. За целта на изследване на зрителския интерес се използват така наречените телевизионни рейтиги. Това важи за всяка една сфера на живота- маркетинговите проучванияимат тези функции. Предимството на телевизията обаче, е че зрителския интерес се следи ежеминутно, тоест зрителя може да оказва влияние на отделни предавания от една телевизия, на отделни секции от едно предаване, на отделни водещи от цял екип.


Ето го и извода:

Зрители- сменете канала, когато нещо не ви харесва! Така изразявате мнението си!


Когато например пуснат Бианка, която вие на понасяте- сменете канала и от Нова телевизия ще забележат, че в петте минути на Бианка зрителския интерес спада с 60% и ще променят стратегията си. Същото важи и за всички останали телевизии, предавания, водещи.

Ако не харесвате нещо- покажете го. Връзката „потребителско мнение- дистанционно- системи за следене на зрителския интерес- вземане на решение за преструктуриране” работи и зрителите са в основата и. Не гледайте предавания, които не харесвате, не четете блогове, в които не намирате нещо интересно, не извършвайте дейности, които губят времето ви, както не ядете ястия, които не харесвате.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *