12 Nov

Никога не казвай “не” на Панда- реклама

[sg_popup id=1] Ще си купите ли от това сирене?

Гласувайте в новата ни анкета в средната лента на блога 🙂 

Какво е вашето мнение за такъв тип реклама? Трябва ли рекламите задължително за създават позитивни емоции? Във време, когато рекламите пресъздават предимно перфектните страни на един продукт, може ли такъв тип реклама да предизвика потребителите?

  Comments

 1. November 13, 2010

  Достатъчно нахално за да ме накара НИКОГА ДА НЕ СИ ВЗЕМА ТАКЪВ ПРОДУКТ!

 2. November 13, 2010

  На мен като цяло ми е интересна от маркетингова гледна точка на фона на това, което сме свикнали да гледаме в България.

  Да си призная обаче втория скеч ми идва в повече и на мен.

  Интересно е да се отбележи, че рекламата е най-вероятно предназначена за египетската аудитория, тъй като сиренето е от Египет. Дали е показателна за тях не мога да кажа, тъй като това е може би първата египетска реклама, която гледам, но все пак може да говори за нагласите и стимулите там 😉

 3. Anonymous
  November 14, 2010

  ХАХАХА Това е взето от филма “It’s all gone… Pete Tong” Във филма се появява същата панда, когато главния герой спре да се друса и почва да го бие… :D:D:D:D xaxaxaxaxa

 4. November 14, 2010

  😀 Това беше интересно допълнение! Определено ще проверя за този филм за да видя как е разработена идеята там. Звучи смешно.

  Благодаря за включването.

  Ако имате още любопитна информация, заповядайте!

  Хубави дни 🙂

 5. November 14, 2010

  Ето линк към частта от филма, в която се появява подобно животно.

  http://www.youtube.com/watch?v=1uDIzS0iG_c&feature=related

  Всъщност е спорен въпроса кой откъде е копирал, може би всеки ще открие приликата, но идеята за такъв похват не е от сега, но ключовия момент, че се използва в реклама е това, което ни подтикна да споделим с вас нестандартната концепция 🙂

 6. Anonymous
  November 28, 2010

  Аз не съм съглсна за този вид реклама,едва ли можем да разчитаме че има достатъчно хора с чувство за хумор които да я разберат. Мисля че поне в България е прието рекламите да имат положителен смисъл.

 7. November 28, 2010

  Трябва да си олигофрен, за да имаш такова чувство за хумор…

 8. November 29, 2010

  Здравейте и добре дошли!

  @Анонимен- анкетата ни показва, че явно рекламата не се харесва тук в България (доколкото може да е обективна анкета с 30-ина гласа).

  Въпреки всичко понякога има разлика между това, което хората твърдят, че ще направят и това, което правят. Ако се пусне подобна реклама тук може да има по-голям успех от очакваното, защото е провокативна, а тук се харесва провокацията и скандала. Но това са само предположения 🙂

  @ivo_isa- не споделям мнението ви. Има различни типове хумор, които се харесват на различни хора без това да е определящо за тях. Затова и съществуват различни стилове в комедията например.

  Все пак оценявам негативното Ви мнение и то може да намери израз в анкетата ни като страна по въпроса 🙂

  Хубави дни

 9. November 29, 2010

  Нека не забравяте, че рекламите се пускат в най-гледаното време и обикновено оставят трайно впечатление в съзнанието на подрастващите. Предвид това, че те нямат завършен мироглед, простотиите ръсени на килограм по телевизионните програми дават своя принос при оформянето му.
  От друга страна, рекламни похвати показващи че потребителя се смята за поне толкова тъп простак , колкото и рекламният специалист изсмукал ги от пръстите на краката си, ме предизвикват да избягвам така рекламирания продукт. Справка:
  агресивни и безпардонни реклами на “sprite”, “fanta”, Raifaizenbank, сега течащата по каналите реклама на Peugeot.

 10. November 29, 2010

  Напълно съм съгласен с това. Наистина напоследък има рекламисти, които са се самозабравили в стремежа си за по-голям пазарен дял и печалби. Дори позицията на медиите не ме удовлетворява по редица въпроси. Защото не може нещо, което се нарича “4-тата власт” непрекъснато да бяга от отговорност (Май за България това е по-скоро нормално?)с клишета като “Медите ли са ви виновни”, “Ние само отразяваме” и т.н. Особенно що се отнася до подрастващото поколение това е изключително безотговорно. Тук трябва да се замислим за коригиращата роля на обществото, защото е редни и медиите да имат коректив.

  Това дали някой се чувства подценен от дадена реклама е твърде субективно мнение. Има хора, които например се забавляват с нивото на авторите на подобна реклама и въобще не се чувстват зле от факта, че някой е създал нещо, което е под нивото им.

  От посочените марки съдейки по пазарния дял, обема продажби, общественото мнение и т.н. и т.н. може да се заключи, че има доста успешни рекламни кампании.

  Въпреки това оценявам мнението Ви, защото прозират определено обосновани аргументи в негова защита. Не искам обаче да подценявам факта, че то е само една малка част от сегмента на тези реклами и по него не може да се изцяло за тях. Същото важи с пълна сила и за моето собствено мнение.

  В крайна сметка е важно да правим, гледаме и потребяваме предимно нещата, които ни правят щастливи, а това право в много от случаите си го даваме ние самите и никой друг :)))

  Успешна работна седмица!

 11. November 29, 2010

  Григор Йовов каза:”…От посочените марки съдейки по пазарния дял, обема продажби, общественото мнение и т.н. и т.н. може да се заключи, че има доста успешни рекламни кампании…”
  Вярно е! Рекламата цел? единствено максимална печалба, без да се съобразява със средствата за постигането ?. Затова се набляга на безмозъчната част от обществото, като се издигат елементарни нужди на индивида в почти единствена цел на живота му. Повтаря му се, че точно тази покупка ще го направи щастлив! Това се набива в главите и се превръща в еталон за потребителска култура. За рекламата и бизнеса съществуват само категориите “потребител”, “купувач”, без значение от възрастова група. Дори напротив, набляга се на групите с по-лабилна психика и по-податливи на внушение – децата например. За рекламата и бизнеса не съществува категорията “дете”. Съществува категорията “малък потребител”, “наш потребител”, “лоялен потребител” Но лоялността се разбира като качество само на потребителя. Използва се родителската любов и детската неотстъпчивост за увеличение на продажбите.
  Мога и още, но… друг път.

 12. November 29, 2010

  Определено рекламата има своята тъмна страна и в последно и е радващо, че в последно време има много хора като Вас, които държат на вътрешното си усещане за морал и здравомислие и се опитват чрез поведението и действията си да са коректив на неправдите.

  Все пак основаната задача на рекламата в нейното зараждане е да информира. И аз смятам, че те е полезна най-вече с това си качество и трябва да съществува, защото повечето информация дава възможност на хората да погледнат нещата от повече гледни точки и да имат по-голям избор.

  Въпроса, който засягате не е проблем само на рекламата в днешното общество, но и на комуникациите между хората на всяко едно ниво. Този проблем е глобален и от всеки от нас зависи накъде ще се наклонят везните.

  Аз вярвам в доброто начало на нещата и съм склонен да търся позитивното за да ми послужи то за основа и вярна насока за поведението и действията ми. Рекламата не прави изключение. нека всеки действа според съвестта си.

  Благодаря Ви за интересното мнение 🙂

 13. November 30, 2010

  Този коментар бе премахнат от автора.

 14. November 30, 2010

  Въпреки, че имам бегли познания по руски трябва да призная, че не разбрах огромната част от статията, но схванах основанта идея.

  Благодаря за интересния линк 🙂

 15. February 25, 2012

  Според мен рекламата е добра, най-малкото защото е различна, не дразни с излишни лигави клишета. Явно цялостната им концепция е за нещо по-нестандартно, като се започне от името на сиренето – Панда. Насочена е към различни целеви групи, на които би подействала положително – например децата ще се впечатлят от мечката и ще запомнят сиренето; отегчените хора в офиса ще се сетят, че по-приятно и пълноценно е да закусиш преди работа, тийнеиджърите и удовлетворяване на капризите им, грижата за болния и т.н. Друго хитро нещо е, че са избрали точно
  пандата, която стана доста популярно животно, тя е на изчезване и се използва като лого на известна природозащитна
  организация. Това може да подейства подсъзнателно, може да се асоциира с природен (екологичен) и вкусен продукт…
  Общо взето пандата не е агресивно настроена към човека в рекламните клипове, тя е загрижена за неговото пълноценно
  хранене и се опитва “по мечешки” да му го покаже. Използвани са доста символи и метафори в рекламите, което неизбежно ще привлече вниманието на зрителите, името е лесно запомнящо се, доста силен е апелът “Никога не казвай “не” на Панда”, което автоматично ще възбуди любопитството на обикновения потребител и ще го подтикне към покупка.

 16. February 25, 2012

  Според мен рекламата е добра, най-малкото защото е различна, не дразни с излишни лигави клишета. Явно

  цялостната им концепция е за нещо по-нестандартно, като се започне от името на сиренето – Панда. Насочена е към

  различни целеви групи, на които би подействала положително – например децата ще се впечатлят от мечката и ще

  запомнят сиренето; отегчените хора в офиса ще се сетят, че по-приятно и пълноценно е да закусиш преди работа,

  тийнеиджърите и удовлетворяване на капризите им, грижата за болния и т.н. Друго хитро нещо е, че са избрали точно

  пандата, която стана доста популярно животно, тя е на изчезване и се използва като лого на известна природозащитна

  организация. Това може да подейства подсъзнателно, може да се асоциира с природен (екологичен) и вкусен продукт…

  Общо взето пандата не е агресивно настроена към човека в рекламните клипове, тя е загрижена за неговото пълноценно

  хранене и се опитва “по мечешки” да му го покаже. Използвани са доста символи и метафори в рекламите, което

  неизбежно ще привлече вниманието на зрителите, името е лесно запомнящо се, доста силен е апелът “Никога не казвай “не” на Панда”, което автоматично ще възбуди любопитството на обикновения потребител и ще го подтикне към покупка.

 17. February 26, 2012

  @G2- Благодаря за първия ти коментар тук!

  Определено подходът е интересен и доста изчерпателно отбелязваш опорните пунктове и спецификите на марката от маркетингова гледна точка.

  Интересно би било подобен подход да се приложи и в България. Не просто примамващи, но и леко дразнещи реклами на чисто български продукти. Не са много чисто българските фирми, които се осмеляват да направят нещо, което наистина ще провокира.

  Еквивалент в български вариант, за който се сещам е вафла “Винкел”, за която скоро писахме. Но и този пример е далеч от концепцията на “Панда” сирене.

  Хубави дни и очакваме още качествени включвания от теб 🙂

Comments are closed.